Strona główna >>
Desery >>
Pączki Pączki siostry Anieli
Czas 60 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
100 g cukru
szklanka mleka
50 g masła
4 żółtka
5 dag drożdży
10 ml olejku rumowego
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Zobacz też pączki Ewy Wachowicz
Zobacz też pączki Siostry Anastazji
Pączki siostry Anieli - sposób wykonania:
Pyszne paczki z przepisu siostry Anieli. Prosty i sprawdzony przepis, pączki smakują jak z cukierni, zostaną dosłownie "pożarte". Do letniego mleka, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy pozostały cukier, szczyptę soli i mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy olejek rumowy, żółtka, wyrośnięte drożdże i ugniatamy ciasto drożdżowe. Pod koniec ugniatania dodajemy roztopione masło. Ugniatamy, aż ciasto na pączki nie będzie się kleiło do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Zobacz też pączki domowe
Zobacz też pączki z budyniem
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat lub prostokąt o grubości pół cm. Szklanką wycinamy krążki, nakładamy marmoladę i przykrywamy drugim krążkiem. Brzegi obu krążków, łączymy ze sobą formując kulki. Lepiej formować mniejsze pączki, które i tak urosną, łatwiej je dopiec wewnątrz bez przypalenia na zewnątrz. Ważne jest aby nadzienie było wyśrodkowane, a nie przy brzegu pączka. Dzięki temu pączek będzie się równomiernie smażył z obu stron. Jeśli chcemy idealną obwódkę wokół pączka to nadziewamy je marmoladą dopiero po usmażeniu. Pączki przykrywamy kuchenną ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Zobacz też pączki pieczone w piekarniku
Zobacz też przepis na chrusty / faworki
W garnku powoli rozgrzewamy tłuszcz - możemy smażyć na samym smalcu, samym oleju, lub poł na pół. Ważna jest odpowiednia temperatura tłuszczu przed wrzuceniem pączków. Sprawdzamy ją wrzucając co jakiś czas kawałek ciasta lub surowego ziemniaka. Gdy tłuszcz zaczyna bulgotać po wrzuceniu kawałka ciasta temperatura jest odpowiednia. Gdyby bulgotanie było intensywne musimy zmniejszyć ogień. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy uformowane pączki, tak aby swobodnie pływały i smażymy pod przykryciem. Gdy dół się usmaży, odwracamy je i smażymy z drugiej strony na mniejszym ogniu bez przykrywki. Pączki wyciągamy cedzakiem i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Po ostudzeniu, pączki posypujemy cukrem pudrem.
Prześlij przepis ~Gosc | 29-01-17 | Czytano: 12372 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pączki siostry Anieli prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują