Strona główna >> Desery >> Pączki

Pączki siostry Anieli

Czas 60 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej
100 g cukru
szklanka mleka
50 g masła
4 żółtka
5 dag drożdży
10 ml olejku rumowego
szczypta soli
tłuszcz do smażenia

Zobacz też pączki Ewy Wachowicz

Zobacz też pączki Siostry Anastazji

Pączki siostry Anieli - sposób wykonania:

Pyszne paczki z przepisu siostry Anieli. Prosty i sprawdzony przepis, pączki smakują jak z cukierni, zostaną dosłownie "pożarte". Do letniego mleka, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy pozostały cukier, szczyptę soli i mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy olejek rumowy, żółtka, wyrośnięte drożdże i ugniatamy ciasto drożdżowe. Pod koniec ugniatania dodajemy roztopione masło. Ugniatamy, aż ciasto na pączki nie będzie się kleiło do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Zobacz też pączki domowe

Zobacz też pączki z budyniem

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat lub prostokąt o grubości pół cm. Szklanką wycinamy krążki, nakładamy marmoladę i przykrywamy drugim krążkiem. Brzegi obu krążków, łączymy ze sobą formując kulki. Lepiej formować mniejsze pączki, które i tak urosną, łatwiej je dopiec wewnątrz bez przypalenia na zewnątrz. Ważne jest aby nadzienie było wyśrodkowane, a nie przy brzegu pączka. Dzięki temu pączek będzie się równomiernie smażył z obu stron. Jeśli chcemy idealną obwódkę wokół pączka to nadziewamy je marmoladą dopiero po usmażeniu. Pączki przykrywamy kuchenną ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Zobacz też pączki pieczone w piekarniku

Zobacz też przepis na chrusty / faworki

W garnku powoli rozgrzewamy tłuszcz - możemy smażyć na samym smalcu, samym oleju, lub poł na pół. Ważna jest odpowiednia temperatura tłuszczu przed wrzuceniem pączków. Sprawdzamy ją wrzucając co jakiś czas kawałek ciasta lub surowego ziemniaka. Gdy tłuszcz zaczyna bulgotać po wrzuceniu kawałka ciasta temperatura jest odpowiednia. Gdyby bulgotanie było intensywne musimy zmniejszyć ogień. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy uformowane pączki, tak aby swobodnie pływały i smażymy pod przykryciem. Gdy dół się usmaży, odwracamy je i smażymy z drugiej strony na mniejszym ogniu bez przykrywki. Pączki wyciągamy cedzakiem i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Po ostudzeniu, pączki posypujemy cukrem pudrem.


Prześlij przepis

~Gosc | 29-01-17 | Czytano: 12372 razy | komentarzy [0]
Pączki siostry Anieli komentarz



Opinie i komentarze na temat Pączki siostry Anieli kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pączki siostry Anieli prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje