Strona główna >> Desery >> Pączki

Pączki z budyniem

Czas 70 minut Porcji 20 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

- opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 8 dag drożdży
- 7 żółtek
- szklanka śmietany 18%
- odrobina soli
- łyżka spirytusu lub octu, piwa
- 2 łyżki cukru
- litr oleju do smażenia pączków

Przepis na masę budyniową
- budyń śmietankowy
- półtora szklanki mleka
- 1 łyżeczka mąki
- 1 żółtko

Zobacz też pączki Ewy Wachowicz

Zobacz też pączki Siostry Anastazji

Zobacz też pączki Siostry Anieli

Pączki z budyniem - sposób wykonania:

Przepis na ciasto:
W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto na pączki podwoi swoją objętość dodajemy mąki, resztę cukru, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, sól oraz spirytus.
Ciasto należy dobrze wyrobić po czym posypujemy je mąką i przykrywamy.
Pozostawiamy w ciepłym miejscu do dalszego wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
W tym czasie przyrządzamy masę budyniową.

Zobacz też pączki pieczone w piekarniku

Zobacz też przepis na chrusty / faworki

Przepis na masę budyniową:
Dodajemy do mleka proszek budyniowy, żółtko oraz mąkę i wszystko razem gotujemy. Gotową masę studzimy.
Z naszego ciasta formujemy kule - wielkość według uznania, ale należy pamiętać, że zbyt duże mogę być surowe w środku a zbyt małe zbytnio się spiec.
Powstałe kulki ciasta spłaszczamy i wkładamy na środku łyżeczkę masy budyniowej. Brzegi należy dokładnie zlepić, by nie wyciekła podczas smażenia.
Powstałe pączki układamy na tacce i czekamy aż dodatkowo podrosną.
Następnie w dobrze rozgrzanym oleju wrzucamy uformowane kulki. Smażymy je na rumiany kolor. Pamietajmy o tym, by je często odwracać. Dzięki temu nie spieką się i będą równomiernie upieczone.
Gorące pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrem /przepis na lukier w poprzednim przepisie.
Życzę smacznego Asia :)

Zobacz też pączki domowe



Prześlij przepis

~Gosc | 13-02-09 | Czytano: 143060 razy | komentarzy [23]
Pączki z budyniem komentarz



Opinie i komentarze na temat Pączki z budyniem kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

23 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pączki z budyniem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
ewelina
2010-08-19 16:29

beznadziejny przepis!!!!!!!!!!!ciasto po urosnieciu nadaje sie do wylania a nie do wyrabiania pączków!!ludzie nie korzystajcie z tego przepisu bo zmarnujecie składniki i czas!!

Autor
pychota
2010-11-29 18:21

paczki wychodza przepyszne i na [rawde wygladaja jak na obrazku, kazdemu polecam ten przepis

Autor
pączki jak z obrazka
2010-11-29 18:25

do pani z negatywnym opisem mam slowko jak ciasto nie odchodzilo od reki przed wyrosnieciem to bylo dodac wiecej maki , po troszku az bedzie puszyste, a jak robilas kuleczki to bylo rece zmoczyc w wodzie wtedy by sie nie kleilo. dla mnie rewelacja

Autor
pączki
2011-02-28 15:39

Planuję zrobić moje pierwsze pączki z tego przepisu i dlatego mam pytanie- ile średnio powinno mi ich wyjść z tylu składników?

Autor
Tytul
2011-02-28 15:46

Ludzie po co wam ilość pączków? Każdemu wyjdzie inna ilość w zależności od wielkości formowania.

Autor
pączki
2011-02-28 17:50

Po to, żeby dowiedzieć się czy mam zmniejszyć ilość produktów o połowę czy nie. Nie mam rodzeństwa, które zje nadmiar, więc po co mam marnować?
Wiem, że wyjdzie różna ilość, dlatego napisałam średnio. W każdym przepisie powinna być podana szacowana ilość, bo to dużo ułatwia.

Autor
pączki
2011-02-28 18:00

już rozwiewam wszelkie wątpliwości - z 1 kg mąki wychodzi około 36 przeciętnej wielkości pączków, małych 40. Zatem jeśli w przepisie mamy pół kg mąki wyjdzie ich około 20.

Smacznego:-)

Autor
pączki
2011-02-28 22:19

Dziękuję ślicznie!

Autor
Pączki z marmoladą
2011-03-02 11:49

Zmieniłam nadzienie z budyniu na marmoladę- wyszły pyszne :)

Autor
Tytul
2011-03-06 9:34

wyprobuję pączki z budyniem dziękuję za przepis

Autor
proszek
2011-08-31 15:58

czy proszek do pieczenia to to samo co drożdże ???? czekam na odpowiedz

Autor
pączki
2011-08-31 19:30

drożdże i proszek do pieczenia to zupełnie coś innego, jedyne podobieństwo polega na tym, że ich zadaniem przy pieczeniu ciasta jest spulchnienie jego struktury.

Autor
Tytul
2012-02-14 18:01

Świetny przepis, pączki wyszły pyszne i puszyste. Polecam ten przepis :D Dziękuję

Autor
Tytul
2012-02-15 11:55

Czy dobrze zrozumiałam, że drożdże rozpuszczamy w mleku do tego cukier i to pozostawiamy do wyrośnięcia? A później dodajemy resztę składników? Wybaczcie pytanie ale nie pamiętam kiedy robiłam pączki więc wolę być pewna:)

Autor
pączki
2012-02-15 11:59

tak jest - najpierw zaczyn a więc drożdże, mleko, cukier - odstawiamy do wyrośnięcia i dopiero jak "ruszy" dodajemy do reszty składników! Do zaczynu możemy też dodać 2 łyżki mąki

Autor
Tytul
2012-02-15 12:35

Dziękuję za szybka odpowiedź:) Jutro od rana się za nie zabieram i dam znać jak wyszły:)

Autor
Tytul
2012-02-15 19:43

pączki z ziemniakami są super polecam przepis- bardzo pyszne i łatwe do zrobienia

Autor
Tytul
2012-02-16 10:14

zabieram się właśnie za pączki ale mam pytanie czy zamiast śmietany 18% może bć 10%??

Autor
pączki
2012-02-16 10:48

myślę, że to nie będzie wielkie odstępstwo jeśli użyjesz 10% śmietany. Oby tylko jej konsystencja była gęsta a nie lejąca.

Autor
Tytul
2012-02-16 11:35

słuchajcie rozpuściłam drożdże w mleku i dodałam cukier ale to mi nie chce "ruszyć" macie pomysł co zrobiłam źle?

Autor
zaczyn do pączków
2012-02-16 12:04

może jest za zimno? proszę postawić zaczyn na ściereczce, na kaloryferze (oczywiście ciepłym :)), jeśli ruszy zgęstnieje i utworzy się charakterystyczny kożuch.
Jeśli to nic nie da to wygląda na to, ze drożdże nie są zbyt świeże.
Trzecia opcja to mleko było za gorące u drożdże uległy zabiciu.
Jak drożdże nie rusza proszę zaczyn zrobić jeszcze raz.

Autor
Pączki
2012-09-18 12:59

PĄCZKI WYSZŁY REWELACYJNE OD PIERSZEGO RAZU!!! DZIĘKUJĘ ZA PRZIPIS. POZDRAWIAM

Autor
pączki
2016-01-23 16:46

Wyszły przepyszne... Dziękuje😊 świetny przepis

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje