Strona główna >> Desery >> Pączki

Pączki z marmoladą

Czas 70 minut Porcji 20 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 0,6 kg mąki
- pełna szklanka mleka
- 5 dkg drożdży
- 13 dkg masła
- 80g cukru
- 2 całe jajka + 8 żółtek
- 1 kieliszek rumu (50 ml)
- szczypta soli
- pół szklanki cukru pudru
- szklanka konfitur z róży
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
- pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1 litr oleju do smażenia

Zobacz też pączki Ewy Wachowicz

Zobacz też pączki Siostry Anastazji

Zobacz też pączki Siostry Anieli

Pączki z marmoladą - sposób wykonania:

Rozcieramy drożdże z mlekiem oraz łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Rozcieramy Żółtka i jajka z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodajemy przygotowane drożdże, mąkę, szczyptę soli,śmietankę, rum oraz skórkę z cytryny. Ciasto musi być
dobrze wygniecione. Po wyrobione ciasta, przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia.

Zobacz też pączki pieczone w piekarniku

Kolejno formujemy małe pączki - ręce należy mieć w mące. Ulepione pączki nadziewamy konfiturami i układamy na stolnicy, aby jeszcze urosły.
W głębokim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Należy je co chwilkę przewracać, aż będą złocisto-brązowe.
Po usmażeniu, należy położyć je na papierowym ręczniku kuchennym lub bibule, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gorące pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewą lukrową z dodatkiem skórki pomarańczowej.

Zobacz też przepis na chrusty / faworki

Aby zrobić lukier musimy utrzeć cukier puder z mlekiem (wsypujemy do miseczki cukier puder i podlewamy go mlekiem wciąż ucierając aby masa była dość gęsta i gładka - ilość zależy od tego ile nam potrzeba tego lukru, na koniec możemy dodać kilka kropli aromatu albo sok z cytryny, będzie piękny aromat) . Pączki polewamy lukrem za pomocą łyżeczki.

Zobacz też pączki domowe

Zobacz też pączki z budyniem




Prześlij przepis

~Gosc | 13-02-09 | Czytano: 146931 razy | komentarzy [15]
Pączki z marmoladą komentarz



Opinie i komentarze na temat Pączki z marmoladą kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

15 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pączki z marmoladą prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
nom
2009-02-18 19:57

nie chce sie chwalić ale znam lepszy sposob na pączki..

Autor
Przepis na pączki
2009-02-18 21:26

Jak znasz lepszy przepis na pączki to się nim

podziel.

Autor
Slodkie pączuszki
2009-11-11 17:52

Te pączki są bardzo słodziutkie. Polecam każdemu:)

Autor
pączki
2009-11-27 19:52

te pączki są bardzo super naprawde polecam wszystkim te pyszne pączki

Autor
Tytul
2010-01-21 15:08

Anusia szkoda,ze nie podalas tego,ze mleko ma byc cieple,robiac paczki pierwszy raz niestety nie wyszly mi,bo Twoj podawany przepis byl nie precyzyjny.Jestem zla!

Autor
Tytul
2010-02-02 20:01

ten przepis to wielka pomyłka .szkoda produktów. bez komentarza

Autor
Pączki
2010-02-03 21:44

Jeśli nie potrafisz zrobić pączków to się za to nie zabieraj bo to nie jest robota dla laika. Gofry sobie upiecz na pewno ci wyjdą :D

Autor
Przepis na pączki
2011-01-13 21:01

Pączki to nie byle jaka robota. Ciasto trzeba dobrze wyrobić. Jak ktoś nie piecze za często to marna nadzieja na dobry efekt.

Autor
Tytul
2011-02-07 16:06

Te pączki wyglądają pysznie powiem mamie żeby je zrobiła

Autor
agata
2011-02-11 10:09

gofry to też nie łatwa sprawa:)

Autor
Tytul
2011-02-18 16:43

mnie smakuja tradycyjne pączki wykonane z przepisu kuchni polskiej,musi by dobra maka tortowa i wiejskie jajka prawdziwe masło i sukces murowany.

Autor
ewa
2011-02-18 16:51

1 kg maki,8-10 zółtek,10 dag masła,poł szkl, cukru.0,5 litra mleka 10 dag drozdzy,sok z cytryny, spirytus.wszystkie składniki na ciasto winny miec temp. pokojowa.dobrze jest zrobic wolne ciasto,wtedy dobrze rosnie.musza tez dobrze wyrosnac paczki to w smazeniu nie beda pękać.zaufajcie mi ,znam sie na tym bo czesto smaze.

Autor
Tytul
2011-02-28 15:27

ile sztuk paczków wychodzi z tego przepisu?

Autor
Ile pączków
2011-02-28 15:37

Zrób to się dowiesz, każdemu wyjdzie inna ilość pączków, zależy jakie kulki będziesz formować.

Autor
Tytul
2011-07-29 10:37

Pączki są świetnie ale podczas smażenia proponuję nie przewracać co chwila a jedynie najpierw upiec stronę gładką, a potem te sklejaną. Czyli pączka wkładamy do garnka brzydka stroną do góry a jak się upiecze jedna strona to odwracamy, i jeszcze żeby mieć pewność że paczek nie będzie surowy można garnek na chwilę przykryć, ale naprawdę na chwilę. Pozdrawiam

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje