Strona główna >>
Desery >>
Pączki Pączki ziemniaczane
Czas 55 minut
Porcji 20
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg mąki
1 kg ziemniaków
4 jajka
10 dag drożdży
pół szklanki cukru
pół kostki margaryny
1 łyżka octu lub spirytusu
olej do smażenia
marmolada do wypełnienia
Zobacz też pączki Ewy Wachowicz
Zobacz też pączki Siostry Anastazji
Zobacz też pączki Siostry Anieli
Pączki ziemniaczane - sposób wykonania:
Bardzo proste i niezwykle smaczne. Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że ciasto jest delikatne, mięciutkie i bardzo wilgotne. Naprawdę polecam ten przepis.
Obrane ziemniaki gotujemy, następnie mielimy w maszynce lub przepuszczamy przez praskę.
Do ostudzonych dodajemy margarynę. Drożdże mieszamy z cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy je do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz spirytus i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Stolnice obsypujemy mąką, gdy ciasto podwoi objętość wałkujemy je na grubość około 2 cm. Wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy. Smażymy na głębokim oleju, po wyjęciu osączamy, posypujemy cukrem pudrem.
Z podanej proporcji wyjdzie nam średnio 45 pączków :-).
Zobacz też pączki pieczone w piekarniku
Zobacz też przepis na chrusty / faworki
Zobacz też pączki domowe
Zobacz też pączki z budyniem
Prześlij przepis mewa80 | 23-02-11 | Czytano: 48995 razy | komentarzy [5]
5 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pączki ziemniaczane prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują