Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Palmiery
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
około 1/3 kostki bardzo miękkiego masła
drobny cukier
cukier waniliowy
Palmiery - sposób wykonania:
Przyrządzanie tych ciastek zaczynamy od nastawienia piekarnika na temperaturę 220 stopni.
Rozkładamy gotowe ciasto francuskie, smarujemy je masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Następnie składamy dłuższymi bokami do środka (tak aby oba brzegi spotkały się na środku), leciutko wałkujemy smarujemy masłem, ponownie posypujemy cukrem wymieszanym cukrem waniliowym, leciutko wałkujemy i ponownie składamy do środka ale tym razem krótsze brzegi. Ponownie wałkujemy leciutko i ponownie smarujemy masłem oraz sypiemy cukrem. Ciasto składamy - krótsze brzegi wędrują do środka. Ściskamy lekko owijamy w papier do pieczenia i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika.Następnie ciasto wyjmujemy, kroimy na półcentymetrowe plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( w pewnych odstępach od siebie). Pieczemy 6 minut z jednej strony, przewracamy łopatką i pieczemy 4 minuty z drugiej strony. Otrzymamy złote ciasteczka, tak pyszne, że aż rozpływające się w ustach :).
Prześlij przepis mewa80 | 18-11-10 | Czytano: 12675 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Palmiery prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują