Strona główna >>
Dania główne >>
Przekąski Paluchy serowe
Czas 25 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g sera żółtego tartego
1 jajko
ewentualnie ulubiona przyprawa np. papryka słodka lub inna
Paluchy serowe - sposób wykonania:
Pyszne paluchy serowe są przystawką którą można wykonać w 25 minut. Przepis znalazłam w jednym z numerów Poradnika Domowego, okazało się, że są przepyszne.
Ciasto po wyjęciu (na podsypaną mąką powierzchnię) i rozwinięciu dzielimy na 2 równe części. Jedną część smarujemy jajkiem i posypujemy żółtym serem, w tym momencie możemy też posypać dowolnymi przyprawami. Żółty ser dociskamy do ciasta po czym kładziemy drugą warstwę ciasta francuskiego, smarujemy jajkiem i wysypujemy pozostały żółty ser. Ser bardzo mocno dociskamy. Warstwy dzielimy na równe części - paski w poprzek. Chwytając jednocześnie za oba końce paska, skręcamy go w spiralę. Tak postępujemy z każdym paluchem. Układamy je wysmarowanej tłuszczem blaszce, pieczemy 15 minut w 200 stopni C.
Prześlij przepis asieńka | 29-12-10 | Czytano: 51933 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Paluchy serowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują