Strona główna >>
Desery >>
Zimne desery Panna Cotta
Czas 25 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
pół lita śmietany 30% (lub 250 ml śmietany i 250 ml mleka 3,2%)
2 łyżeczki żelatyny
pół szklanki cukru pudru
aromat waniliowy lub łyżeczka cukru waniliowego
syrop malinowy
Panna Cotta - sposób wykonania:
Śmietanę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym lub kilkoma kroplami aromatu , żelatynę zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Gdy śmietana będzie gorąca a cukier dobrze się rozprowadzi. Następnie do śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy. Masę wlewamy do tradycyjnych filiżanek (najprościej choć można do każdej innej, niedużej foremki), studzimy, następnie przykrywamy woreczkiem foliowym (aby nie chłonęło zapachów) i wkładamy na całą noc do lodówki (lub minimum na kilka godzin).
Następnie filiżankę wkładamy na kilka sekund do gorącej wody i przewracamy na talerzyk.
Tak przygotowany deser polewamy syropem malinowym lub o innym dowolnym smaku.
Prześlij przepis asieńka | 07-03-11 | Czytano: 14860 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Panna Cotta prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują