Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Półmięsne Papryka faszerowana mięsem
Czas 35 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
4 papryki (dowolnego koloru)
pół kg mielonego mięsa (szynka lub łopatka)
100 g ryżu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól, pieprz
olej
Sos pomidorowy:
2 szklanki bulionu (może być z kostki)
pomidory (świeże lub koncentrat pomidorowy z kartonika)
Papryka faszerowana mięsem - sposób wykonania:
Przepis na paprykę faszerowaną mięsem i ryżem.
W papryce odcinamy wierzch, usuwamy gniazda nasienne, myjemy, suszymy.
Cebulę i czosnek siekamy w kostkę, szklimy na oleju. Ryż gotujemy w leciutko osolonej wodzie. Mięso mieszamy z ryżem, dodajemy cebulkę, jajko, przyprawy. Przygotowanym farszem napełniamy paprykę, przykrywamy "czapeczką".
Bulion zagotowujemy, dodajemy pozbawione skórki pomidory (lub koncentrat) - gdy pomidory się lekko rozgotują miksujemy je blenderem na gładki sos. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, układamy w nich papryki.
Pieczemy około 45 minut w 200 stopniach C.
Czas przygotowania nie obejmuje czasu pieczenia.
Prześlij przepis mewa80 | 08-07-10 | Czytano: 38247 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Papryka faszerowana mięsem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują