Strona główna >>
Dania Dietetyczne >>
Wegetariańskie Papryka nadziewana warzywami
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 4 jędrne papryki
- 20 dkg marchwi
- 10 dkg pietruszki
- 10 dkg selera
- 20 dkg cebuli
- 25 dkg pomidorów lub 50 gram koncentratu pomidorowego
- 100 ml oleju
- nać pietruszki
- przyprawy: sól, cukier, sproszkowana papryka, kwasek cytrynowy
Papryka nadziewana warzywami - sposób wykonania:
Przyrządzając paprykę nadziewaną warzywami zaczynamy od nadzienia. Cebulę pokrojoną w kostkę przysmażamy na oleju. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa kroimy w paseczki, dodajemy do smażącej się cebuli i krótko podduszamy. Przyprawiamy do smaku przyprawami.
W międzyczasie pieczemy paprykę, następnie obieramy ją ze skórki, przekrajemy wzdłuż na pół i wyjmujemy pestki i miąższ.
Przygotowanym nadzieniem napełniamy paprykę, układamy w płaskim naczyniu polanym olejem i kilkoma łyżkami wody lub rosołu. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
Paprykę nadziewaną warzywami podajemy na gorąco lub zimno, posypane posiekaną nacią pietruszki. Nadzienie z warzywami można łączyć z ryżem. Wówczas do zmniejszonej porcji warzyw dodajemy 100 gram ryżu ugotowanego na sypko. Pod koniec duszenia paprykę można zalać sosem pomidorowym.
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana Polecamy poradnik: Przepisy
wigilijne diety Dukana
Prześlij przepis Kamiś | 01-08-10 | Czytano: 19869 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Papryka nadziewana warzywami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują