Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wielkanocne Pascha wielkanocna
Czas 45 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 kilogram twarogu
kostka masła (200 g)
szklanka śmietany 30%
5 żółtek
250 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
bakalie:
100 g rodzynek
100 g migdałów (bez skóry)
100 g skórki pomarańczowej
można dodać tez inne bakalie - wg uznania i gustu
Pascha wielkanocna - sposób wykonania:
Twaróg mielimy 3 krotnie. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, migdały siekamy. Do utartych żółtek dodajemy śmietanę a następnie miskę umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy, do momentu aż masa zgęstniej. Gdy tak się stanie masę zdejmujemy dodajemy do niej masło i twaróg oraz bakalie - mieszamy. Masę umieszczamy w formie wyścielonej gazą, masę układamy ciasno więc dobrze jest docisnąć ją łyżką a następnie przykryć spodkiem lub talerzykiem i obciążyć. Tak przygotowaną paschę na kilka godzin wstawiamy do lodówki, wyjmujemy przewracając formę do góry dnem. Wyjętą paschę dekorujemy skórką pomarańczową i innymi bakaliami.
Pascha jest najsmaczniejsza w temperaturze pokojowej.
Prześlij przepis asieńka | 01-04-11 | Czytano: 17297 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pascha wielkanocna prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują