Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wielkanocne

Pasztet wielkanocny

Składniki:

1 kg udek z kurczaka
1 kg udźca z indyka
15 dag marchwi
10 dag pietruszki
10 dag grzybów suszonych
1 liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego
20 dag pistacji
20 dag cebuli
200 ml oleju
1/2 kg wątróbek drobiowych
4 jajka
100 ml śmietan
10 ml sosu sojowego
25 ml koniaku

Pasztet wielkanocny - sposób wykonania:

Mięsa, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyścić, umyć i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu ugotować na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstawić całość do ostygnięcia. Pistacje obierać i chwilę pogotować, aby zmiękły.

Cebule pokroić w plasterki, zeszklić na oleju, po czym dodać oczyszczone i wypłukane wątróbki. Smażyć razem kilka minut. Ostudzone mięso obierać z kości i przepuścić dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, wątróbką i cebulą. Do masy wbić jajka, dodać śmietanę, pistacje i przyprawy: imbir, gałkę , sól, pieprz i sos sojowy. Na końcu wlać koniak, wymieszać (najlepiej ręką), sprawdzić smak i konsystencję (w razie potrzeby dodać troszkę wywaru mięsnego). Masę przełożyć do natłuszczonych foremek. Przykryć folią aluminiową i piec 45-60 minut w kąpieli wodnej w temp. 180°C. Ostudzić, wyjąć z foremek. Przed podaniem można posypać pistacjami.


Prześlij przepis

~Gosc | 19-05-08 | Czytano: 56772 razy | komentarzy [2]
Pasztet wielkanocny komentarz



Opinie i komentarze na temat Pasztet wielkanocny kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

2 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pasztet wielkanocny prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Elżbieta
2021-04-27 17:01

W podanych składnikach brakuje ilości sosu sojowego i koniaku . Czy pasztet może być przygotowany bez tych składników czy z tymi składnikami ????? Jak długo piec ??? Przepis nie dokładny

Autor
Kamiś
2021-04-30 18:39

Składniki zostały uzupełnione o koniak i sos sojowy. To są śladowe ilości poprawiające smak. Nie mają wpływu na konsystencję pasztetu. Pozdrawiam i życzę smacznego.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje