Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Pieczeń na Wielkanoc
Czas 45 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 50 zł
Składniki:
2 kg mięsa (np. wołowina, karkówka lub dziczyzna - szynka, łopatka itp)
3 łyżki oleju
1 szklanka czerwonego wina (wytrawne)
suszone śliwki
marynata:
1 łyżeczka ziaren jałowca
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
2 goździki
4 ząbki czosnku
1 łyżka soli
Pieczeń na Wielkanoc - sposób wykonania:
Składniki na marynatę (oprócz soli i czosnku) mielimy w młynku, następnie prażymy je z solą na suchej patelni (aby wydobyć aromat), po tym jak wyłączymy ogień dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Przyprawami nacieramy umyte i osuszone mięso, które najpierw należy naszpikować suszonymi śliwkami (ilość około 100-200 g wg uznania). Mięso przykrywamy i wkładamy na 24 godziny do lodówki.
Po wyjęciu mięso obsmażamy z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię od smażenia mięsa wlewamy wino aby wymyć smak, wino przelewamy do mięsa. Mięso pieczemy około 120 minut w 190 stopniach C. Co 15 minut można mięso polewać wytworzonym sosem, będzie bardziej soczyste.
Mięso jest naprawdę pyszne, autorką jest Ewa Wachowicz.
Prześlij przepis mewa80 | 12-04-11 | Czytano: 35856 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pieczeń na Wielkanoc prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują