Strona główna >>
Dania główne >>
Drugie danie Pieczeń w winie
Czas 95 minut
Porcji 20
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 kg mięsa na pieczeń (np. wołowina, karkówka wieprzowa lub dziczyzna)
2-3 łyżki oleju
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
suszone śliwki do szpikowania
marynata:
1 łyżeczka ziaren jałowca
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
2 goździki
4 ząbki czosnku
Pieczeń w winie - sposób wykonania:
Niezwykle pyszna, krucha i soczysta za razem pieczeń z przepisu pani Ewy Wachowicz, może z pewnością zagościć na świątecznym stole.
Zgodnie z zaleceniami autorki przepisu w pierwszej kolejności należy wszystkie przyprawy zmielić to jest: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki umieszczamy w młynku do mielenia bądź moździerzu.
Sól rozgrzewamy na suchej patelni, dodajemy zmielone przyprawy, chwilkę podgrzewamy aby wydobyć z nich aromat.
Mięso należy naszpikować suszonymi śliwkami i natrzeć marynatą, następnie wstawiamy je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Na drugi dzień mięso obsmażamy z każdej strony na dużym ogniu aby zamknąć pory i pieczeń uczynić bardziej soczystą.
Mięso przekładamy do naczynia do pieczenia, wino lekko zagrzewamy na patelni na której smażyliśmy mięso, po czym przelewamy je do mięsa. Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy 2 godziny, co 15 minut mięso należy polewać wytworzonym sosem. Jest doskonałe zarówno do obiadu - na ciepło, jak i do pieczywa i sałatek - na zimno.
Smacznego :-)
Prześlij przepis asieńka | 09-12-10 | Czytano: 9066 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pieczeń w winie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują