Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wieprzowina Pieczeń wieprzowa z czosnkiem
Składniki:
1 kg łopatki lub karkówki
główka czosnku
pół szklanki białego wytrawnego wina
pół szklanki bulionu z kostki
2 cebule
4 łyżki oleju
łyżka musztardy
zioła: rozmaryn, szałwia
liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec
sól
Pieczeń wieprzowa z czosnkiem - sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć, ponacinać głęboko wąskim nożem, w nacięcia powsadzać ząbki czosnku. Mięso natrzeć solą oraz 2 łyżkami oleju wymieszanymi z musztardą. Cebule pokroić w plasterki.
Mięso obsmażyć na rumiano, przełożyć do większego naczynia, dodać cebulę i wszystkie przyprawy, zalać białym winem i bulionem, dusić na wolnym ogniu aż do miękkości (około godziny). Wyłożyć na półmisek, można podawać zarówno na ciepło ( z sosem ze zmiksowanych składników od duszenia mięsa) lub na zimno, jako wędlinę.
Prześlij przepis asieńka | 21-05-10 | Czytano: 13693 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pieczeń wieprzowa z czosnkiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują