Strona główna >>
Dania mączne >>
Pierogi Pieczone pierogi z kaszą jaglaną
Czas 35 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Ciasto:
-1 kg ziemniaków,
-30 dag mąki,
-1 jajko,
Nadzienie:
-20 dag kaszy jaglanej,
-1 łyżka smalcu,
-300 ml mleka,
-sól, pieprz
Pieczone pierogi z kaszą jaglaną - sposób wykonania:
N a d z i e n i e: Kaszę opłukać w wodzie i osuszyć, zalać wrzącym mlekiem z dodatkiem smalcu, zagotować mieszając.
Gotować do momentu wchłonięcia mleka.
Pozostawić na gorącej płytce do ostygnięcia. Posolić i popieprzyć do smaku
C i a s t o: ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, obrać, ostudzić i zemleć. Mąkę przesiać, połączyć z ziemniakami, jajkiem i posolić. Ciasto dobrze wyrobić.
Formować wałki (ok. 5 cm średnicy), odcinać plastry 2 cm grube, rozpłaszczać na dłoni i nakładać farsz. Dokładnie zlepiać i formować w dłoniach owalne pierogi. Kłaść na dobrze wysmarowaną tłuszczem blachę i posypaną mąką. Pierogi osmarować rozmieszanym jajkiem.
Piec w temp. 200 st. C przez ok. 45 minut na środkowej blasze.
Podawać na ciepło (z żeberkami, z sosem grzybowym itp.), jak będą zimne odgrzać w mikrofali.
Prześlij przepis ~Gosc | 08-03-12 | Czytano: 8376 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pieczone pierogi z kaszą jaglaną prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują