Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Pieczone pierogi z kaszą jaglaną

Czas 35 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto:
-1 kg ziemniaków,
-30 dag mąki,
-1 jajko,

Nadzienie:
-20 dag kaszy jaglanej,
-1 łyżka smalcu,
-300 ml mleka,
-sól, pieprz

Pieczone pierogi z kaszą jaglaną - sposób wykonania:

N a d z i e n i e: Kaszę opłukać w wodzie i osuszyć, zalać wrzącym mlekiem z dodatkiem smalcu, zagotować mieszając.
Gotować do momentu wchłonięcia mleka.
Pozostawić na gorącej płytce do ostygnięcia. Posolić i popieprzyć do smaku

C i a s t o: ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, obrać, ostudzić i zemleć. Mąkę przesiać, połączyć z ziemniakami, jajkiem i posolić. Ciasto dobrze wyrobić.
Formować wałki (ok. 5 cm średnicy), odcinać plastry 2 cm grube, rozpłaszczać na dłoni i nakładać farsz. Dokładnie zlepiać i formować w dłoniach owalne pierogi. Kłaść na dobrze wysmarowaną tłuszczem blachę i posypaną mąką. Pierogi osmarować rozmieszanym jajkiem.
Piec w temp. 200 st. C przez ok. 45 minut na środkowej blasze.
Podawać na ciepło (z żeberkami, z sosem grzybowym itp.), jak będą zimne odgrzać w mikrofali.


Prześlij przepis

~Gosc | 08-03-12 | Czytano: 7360 razy | komentarzy [0]
Pieczone pierogi z kaszą jaglaną komentarz



Opinie i komentarze na temat Pieczone pierogi z kaszą jaglaną kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pieczone pierogi z kaszą jaglaną prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje