Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Piegusek
Czas 45 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki maku
krem:
pół litra śmietany 30%
1 galaretka wiśniowa
wierzch:
2 galaretki truskawkowe
2 paczki delicji wiśniowych
Piegusek - sposób wykonania:
Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Do miseczki wsypujemy mąkę, mieszamy ją z proszkiem i makiem. Do ubitych białek wlewamy żółtka, miksujemy na wolnych obrotach, krótko tak aby tylko żółtka połączyły się z białkami. Do masy wsypujemy stopniowo mąkę wymieszana z makiem i mieszamy za pomocą łyżki by piana nie opadła. Ciasto wylewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wymiary blaszki to około 25x35 cm. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy.
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w szklance wody /wrzątku/. Studzimy. Śmietanę ubijamy aż będzie sztywna, wlewamy przestudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia składników.
Pianę wylewamy na ciasto a na niej układamy delicję, wstawiamy do lodówki by masa zastygła. Rozpuszczamy 2 galaretki w 750 ml wrzątku, studzimy gdy zaczyna tężeć wylewamy ją na ciasto. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce by dobrze zastygło. Jest pyszne, świetnie wygląda i jest proste do zrobienia.
Prześlij przepis mewa80 | 03-02-13 | Czytano: 9717 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Piegusek prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują