Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Piernikowe muffinki
Czas 55 minut
Porcji 30
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
250 g mąki pszennej
50 g cukru (najlepiej brązowy)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka gorzkiego kakao
125 g masła
150 g miodu
100 g migdałów (drobno pokrojone)
foremki na muffinki
polewa czekoladowa
Piernikowe muffinki - sposób wykonania:
Na wstępie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C.
Miód, cukier i masło podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia. Mieszamy.
Następnie masę odstawiamy do wystudzenia.
Gdy masa wystygnie dodajemy (ciągle mieszając) po jednym jajku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Ciasto mieszamy do momentu aż uzyskamy jednolitą masę, dodajemy migdały.
Formy do muffinek smarujemy tłuszczem, następnie wypełniamy ciastem do 3/4 objętości. Pieczemy 20-25 minut do momentu aż muffinki będą miały złotobrązowy kolor. Muffinki wyciągamy z formy gdy przestygną, studzimy je na kratce (aby odparowały). Gdy przestygną polewamy je polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy.
Polewa czekoladowa do ciasta
Prześlij przepis asieńka | 26-11-10 | Czytano: 8654 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Piernikowe muffinki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują