Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Pieróg

Składniki:

3 szklanki zmielonej ugotowanej cielęciny
1 jajko
2 cebule
1 łyżka masła
2 łyżki z wywaru gotowania cielęciny
sól, pieprz, przyprawy ziołowe do smaku

Ciasto
1 kostka masła
1/2 kg mąki
1 szklanka śmietany
5 dag drożdży
1 jajko
tarta buł

Pieróg - sposób wykonania:

Cielęcinę wyrobić z jajkiem, wywarem i podsmażoną cebulką, doprawić do smaku, odstawić do lodówki. Drożdże wymieszać ze śmietaną, dodać tłuszcz, mąkę, sól - wyrobić.
Ciasto przykryć i trzymać w cieple 1/2 godziny. Rozwałkować, uformować prostokąt, smarować farszem, zawinąć pieróg poczynając od jednego z rogów, posmarować rozmąconym jajem, posypać tartą bułką i posiekanymi migdałami.
Piec na wysmarowanej tłuszczem blasze w temperaturze 210 st. Piec około 40 minut


Prześlij przepis

Kamiś | 31-05-08 | Czytano: 6157 razy | komentarzy [0]
Pieróg komentarz



Opinie i komentarze na temat Pieróg kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pieróg prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje