Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Pierogi leniwe

Składniki:

kostka twarogu
2 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki ziemniaków ugotowanych
sól

Pierogi leniwe - sposób wykonania:

Ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy żółtka i mąkę zagniatamy wszystko razem, do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto będzie kleić się do dłoni należy dodać odrobinę mąki. Formujemy z ciasta wałek i w odstępach co 2 cm kroimy ciasto. Do wrzącej i osolonej wody dodajemy 2 łyżeczki tłuszczu np oleju. Gotujemy około 15 min. Można podać je z roztopionym masłem a po wierzchu posypać cukrem.


Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 15-12-08 | Czytano: 32670 razy | komentarzy [0]
Pierogi leniwe  komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz