Strona główna >>
Dania mączne >>
Pierogi Pierogi z jagodami
Czas 60 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody
sól
Farsz:
600 g czarnych jagód
2 łyżki cukru zmieszanego z cynamonem
Inne:
masło do polania pierogów
250 ml śmietany ubitej z 2-3 łyżkami cukru
Pierogi z jagodami - sposób wykonania:
Przygotować farsz: jagody przebrać, oczyścić z szypułek, opłukać, dobrze osączyć.
Posypać 2 łyżkami cukru z cynamonem, delikatnie wymieszać (przez potrząsanie), odstawić na 15 min.
Zagnieść ciasto na pierogi rozwałkować cienko, wyciąć krążki średnicy 6-7 cm.
Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę jagód, złożyć na pół i zlepić brzegi.
Gotować w lekko osolonym wrzątku.
Kiedy wypłyną, odkryć, zmniejszyć ogień,
gotować jeszcze 2-3 min.
Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na półmisek.
Podawać polane zrumienionym masłem.
Osobno podać śmietanę z cukrem.
Prześlij przepis ~Gosc | 14-05-08 | Czytano: 12146 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierogi z jagodami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują