Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Pierogi z jagodami

Czas 60 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody
sól

Farsz:
600 g czarnych jagód
2 łyżki cukru zmieszanego z cynamonem

Inne:
masło do polania pierogów
250 ml śmietany ubitej z 2-3 łyżkami cukru

Pierogi z jagodami - sposób wykonania:

Przygotować farsz: jagody przebrać, oczyścić z szypułek, opłukać, dobrze osączyć.
Posypać 2 łyżkami cukru z cynamonem, delikatnie wymieszać (przez potrząsanie), odstawić na 15 min.

Zagnieść ciasto na pierogi rozwałkować cienko, wyciąć krążki średnicy 6-7 cm.
Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę jagód, złożyć na pół i zlepić brzegi.
Gotować w lekko osolonym wrzątku.
Kiedy wypłyną, odkryć, zmniejszyć ogień,
gotować jeszcze 2-3 min.
Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na półmisek.
Podawać polane zrumienionym masłem.
Osobno podać śmietanę z cukrem.


Prześlij przepis

~Gosc | 14-05-08 | Czytano: 12146 razy | komentarzy [0]
Pierogi z jagodami komentarz



Opinie i komentarze na temat Pierogi z jagodami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierogi z jagodami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje