Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Pierogi z kapustą i grzybami

Czas 80 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 jajo
spora szczypta soli
łyżeczka masła

Farsz:
500 g kiszonej kapusty
40 g suszonych grzybów
6 łyżek oliwy
2 cebule
1 jajo
pieprz i sól do smaku

Pierogi z kapustą i grzybami - sposób wykonania:

Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Kiszoną kapustę i namoczone przez noc grzyby włożyć do garnka i zalać wodą.
Po dodaniu 4 łyżek oliwy gotować, aż zmiękną.
Ostudzić, odsączyć z wody i mocno wycisnąć.
Posiekaną drobno cebulę podsmażyć na pozostałej oliwie, dodać do farszu, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przełożyć farsz na patelnię i podsmażyć, by lekko zgęstniał.
Dodać jajko, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą.

Zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli i łyżeczki masła, dodając ok. 3/4 szklanki
wody.
Ciasto rozwałkować, a następnie wycinać z niego szklanką krążki. Każdy z nich napełnić farszem i zagnieść brzegi.
Lekko osoloną wodę doprowadzić w dużym garnku do wrzenia, wrzucać pierogi.
Gotować 6-7 minut od wypłynięcia na powierzchnię.


Prześlij przepis

~Gosc | 14-05-08 | Czytano: 159674 razy | komentarzy [0]
Pierogi z kapustą i grzybami komentarz



Opinie i komentarze na temat Pierogi z kapustą i grzybami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierogi z kapustą i grzybami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje