Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Pierogi z kapustą i grzybami
Czas 80 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 jajo
spora szczypta soli
łyżeczka masła
Farsz:
500 g kiszonej kapusty
40 g suszonych grzybów
6 łyżek oliwy
2 cebule
1 jajo
pieprz i sól do smaku
Pierogi z kapustą i grzybami - sposób wykonania:
Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Kiszoną kapustę i namoczone przez noc grzyby włożyć do garnka i zalać wodą.
Po dodaniu 4 łyżek oliwy gotować, aż zmiękną.
Ostudzić, odsączyć z wody i mocno wycisnąć.
Posiekaną drobno cebulę podsmażyć na pozostałej oliwie, dodać do farszu, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przełożyć farsz na patelnię i podsmażyć, by lekko zgęstniał.
Dodać jajko, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli i łyżeczki masła, dodając ok. 3/4 szklanki
wody.
Ciasto rozwałkować, a następnie wycinać z niego szklanką krążki. Każdy z nich napełnić farszem i zagnieść brzegi.
Lekko osoloną wodę doprowadzić w dużym garnku do wrzenia, wrzucać pierogi.
Gotować 6-7 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Prześlij przepis ~Gosc | 14-05-08 | Czytano: 159674 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierogi z kapustą i grzybami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują