Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Pierogi z kapustą i mięsem

Czas 50 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

ciasto:
1/2 kg mąki
ok. 3/4 szkl. wody
1 płaska łyżeczka soli

farsz:
1 średniej wielkości kapusta pekińska
1/2 kg mięsa /może być filet z indyka, kurczaka lub inne/,
1 łyżeczka wegety,
sos ciemny sojowy
1 do 1/5 cm imbiru,
1 ząbek czosnku.

Pierogi z kapustą i mięsem - sposób wykonania:

Robimy ciasto:
do mąki wlewamy wodę dodajemy sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być gładkie i dobre do rozwałkowania tak jak na zwykłe pierogi/oczywiście można sobie składniki mąki lub wody wyrównać/.

Farsz:
kapustę wcześniej opłukaną i wysuszoną kroimy jak do surówki na cieniutkie krążki,
mięso mielimy ,imbir trzemy lub kroimy drobniusieńko ,czosnek wyciskamy przez wyciskarkę .Do pokrojonej kapusty dodajemy
zmielone mięso,imbir , czosnek, wegetę i 1łyżkę sosu sojowego i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkować cieniutko /ok. 3 mm/ i wykroić szklanką krążki , na które nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi tak żeby powstał stożek / nie jak normalne pierogi/.
Przygotowujemy dużą patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy , rozgrzewamy i układamy pierogi jeden przy drugim /lekko ściśnięte stożkiem do góry/ i podpiekamy po 1 minucie podlewamy pierogi wodą , przykrywamy i przez 10-15 min powinny się prażyć , uważać żeby nie przypalić.Gotowe pierogi przekładamy na półmisek , lekko polewamy sosem sojowym są zdrowe i smaczne.


Prześlij przepis

~Gosc | 01-08-12 | Czytano: 5977 razy | komentarzy [0]
Pierogi z kapustą i mięsem komentarz



Opinie i komentarze na temat Pierogi z kapustą i mięsem kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierogi z kapustą i mięsem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje