Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Czas 35 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
farsz:
1 cebula (posiekać w kostkę)
1 łyżka masła
25 dag twarogu
25 dag kaszy gryczanej (ugotowanej)
1 jajko
sól, pieprz
kilka listków mięty
ciasto:
40 dag mąki
szklanka ciepłej wody
1 jajko
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - sposób wykonania:
Cebulę szklimy na łyżce masła, studzimy. Twaróg wsypujemy do miski, dodajemy cebulę i kaszę gryczaną, mieszamy. Farsz solimy i pieprzymy do smaku,, dodajemy posiekane świeże listki mięty oraz jajko dla związania farszu.
Mąkę zaparzamy ciepłą wodą, dodajemy jajko, rękoma zagniatamy ciasto. Odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Następnie wałkujemy na grubość około 4 mm, z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka. Na środek każdego kładziemy farsz, zlepiamy.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, po kilku minutach od wypłynięcia pierogi są gotowe, hartujemy je w zimnej wodzie i osączamy na sitku.
Podajemy ze zrumienioną cebulką.
Prześlij przepis mewa80 | 26-02-11 | Czytano: 17105 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują