Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Pierogi z makiem

Czas 55 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

40 dag mąki
2 żółtka
szczypta soli
około pół szklanki ciepłej wody
2 łyżki stopionego masła (lub oleju)

Farsz:
2 szklanki maku
5 łyżek miodu
15 dag dowolnych bakalii np. rodzynek i drobniutko posiekanych orzechów
3 łyżki spirytusu
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Pierogi z makiem - sposób wykonania:

Pierogi z makiem zaczniemy od przygotowania farszu.
Mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 30 minut, odcedzamy bardzo dokładnie i mielimy.
Rodzynki zalewamy spirytusem, odstawiamy na 15 minut, dodajemy do maku. Do maku dodajemy też pozostałe składniki - orzechy, miód i skórkę pomarańczową.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek, dodajemy żółtka oraz masło (roztopione i wystudzone). Następnie wlewamy wodę i zagniatamy gładkie ciasto (mąkę miejmy pod ręką, w razie gdyby ciasto mocno się kleiło będzie można podsypać).
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką krążki. Na środek każdego nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. Wrzucamy partiami do lekko osolonego wrzątku. Po wypłynięciu gotować 3-5 minut. Pierogi podajemy ze zrumienioną na masełku bułką tartą. Pyszne :)


Prześlij przepis

asieńka | 14-12-10 | Czytano: 8547 razy | komentarzy [0]
Pierogi z makiem komentarz



Opinie i komentarze na temat Pierogi z makiem kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierogi z makiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje