Strona główna >>
Dania mączne >>
Pierogi Pierogi z serem
Czas 40 minut
Porcji 5
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 kg mąki pszennej
1 masło śmietankowe
2 żółtka
1 białko
2-3 szklanki ciepłej wody
nadzienie
opakowanie twarogu
2 żółtka
cukier
przedmioty
wałek nóż widelec szklanka miska
Pierogi z serem - sposób wykonania:
Wysypujemy na stolnicę prawie cały kilogram mąki zostawiamy trochę do podsypywania ciasta. Dodajemy masło ( nie może być twarde ) rozdrabniamy je i mieszamy z mąką tak aby było rozkruszone. Dodajemy jedno całe jajko a z drugiego tylko żółtko ( żeby ciasto nie było za twarde ) również rozdrabniamy ciasto aby nadal było sypkie. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę ( musi być ciepła ) może być przegotowana i ugniatamy ciasto ( wody lejemy dopóki ciasto się dobrze nie zlepi ). Na stolnicę wysypujemy 1/2 pozostałej mąki kroimy ciasto na 2 części ( dla ułatwienia ) wałkujemy aż będzie cienkie na ok.2-4 mm szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy na bok. to samo robimy z drugą częścią ciasta. Gdy już mamy kółeczka gotowe szykujemy nadzienie :)
Do miski wkładamy twaróg dodajemy żółtka i cukier według uznania ( niektórzy wolą bardziej słodkie inni mniej ) ugniatamy widelcem sprawdzamy słodkość.
Bierzemy kółeczko i nakładamy małą ilość nadzienia zamykamy kółeczko tworząc pieróg zaklejamy go widelcem lub maszynką ( palcami nie polecam ) obsypujemy mąką i chowamy do zamrażarki lub gotujemy przez 5-9 minut TRZEBA SPRAWDZAĆ ŻEBY SIĘ NIE ROZLECIAŁY.
Po ugotowaniu obsypać cukrem.
Jak by ciasto było za miękkie w czasie wyrabiania dosypać mąki jak za twarde dolać wody
PRZEPIS SPRAWDZONY ŻYCZĘ SMACZNEGO
Prześlij przepis ~Gosc | 17-07-11 | Czytano: 9288 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierogi z serem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują