Strona główna >>
Dania mączne >>
Pierogi Pierogi z truskawkami
Składniki:
1 kg mąki
1 jajko
kilka łyżek wody
250 g truskawek
1 łyżka oleju
5 łyżek cukru pudru
200 g śmietany lub jogurtu naturalnego
Pierogi z truskawkami - sposób wykonania:
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać trzema łyżkami cukru.
Z mąki, jaja i wody zagnieść ciasto.
Rozwałkować je na cienki placek (maksimum dwumilimetrowy).
Szklanką wykrawać kółka, nakładać na nie truskawki i dokładnie sklejać brzegi.
Gotować w dużej ilości wrzątku z dodatkiem oleju do chwili aż pierogi wypłyną.
Odsączyć, podawać na ciepło podane wymieszaną z cukrem śmietaną lub jogurtem.
Prześlij przepis ~Gosc | 14-05-08 | Czytano: 11037 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierogi z truskawkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują