Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Pierogi ze śliwkami

Czas 60 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto:
- 40 dkg mąki, w tym ok 3-5 dkg do podsypania
- pół jajka

Nadzienie:
- 75 dkg śliwek węgierek
- 5 dkg cukru
- cynamon mielony do polania

Dodatkowo śmietana do polania

Pierogi ze śliwkami - sposób wykonania:

Śliwki na pierogi myjemy, odsączamy, nacinamy i wyjmujemy pestki. Przygotowujemy ciasto na pierogi: zagniatamy, rozwałkowujemy i wykrajamy szklanką krążki o średnicy około 5 cm.

Formułując pierogi, wkładamy 1 śliwkę i posypujemy środek cukrem z miałkim cynamonem.
Można także użyć suszonych śliwek /35 dkg/, które należy umyć i namoczyć przed użyciem.

Zalepiamy ręcznie brzegi pieroga - można dodatkowo użyć widelca do odciśnięcia na zagięciu, jednak należy uważać by nie przekuć środka.

Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy polane śmietaną oraz posypane cynamonem.


Prześlij przepis

Kamiś | 03-08-10 | Czytano: 10921 razy | komentarzy [0]
Pierogi ze śliwkami komentarz



Opinie i komentarze na temat Pierogi ze śliwkami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierogi ze śliwkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje