Strona główna >>
Dania mączne >>
Pierogi Pierogi ze śliwkami
Czas 60 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki, w tym ok 3-5 dkg do podsypania
- pół jajka
Nadzienie:
- 75 dkg śliwek węgierek
- 5 dkg cukru
- cynamon mielony do polania
Dodatkowo śmietana do polania
Pierogi ze śliwkami - sposób wykonania:
Śliwki na pierogi myjemy, odsączamy, nacinamy i wyjmujemy pestki. Przygotowujemy ciasto na pierogi: zagniatamy, rozwałkowujemy i wykrajamy szklanką krążki o średnicy około 5 cm.
Formułując pierogi, wkładamy 1 śliwkę i posypujemy środek cukrem z miałkim cynamonem.
Można także użyć suszonych śliwek /35 dkg/, które należy umyć i namoczyć przed użyciem.
Zalepiamy ręcznie brzegi pieroga - można dodatkowo użyć widelca do odciśnięcia na zagięciu, jednak należy uważać by nie przekuć środka.
Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy polane śmietaną oraz posypane cynamonem.
Prześlij przepis Kamiś | 03-08-10 | Czytano: 11834 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierogi ze śliwkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują