Strona główna >>
Dania mączne >>
Pierogi Pierogi ze szpinakiem
Czas 75 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
ciasto na pierogi:
30 dag maki pszennej
pół szklanki ciepłej wody
1 żółtko
spora szczypta soli
farsz:
opakowanie mrożonego szpinaku (około 40 dag)
łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaszy manny
1/4 szklanki mleka
sól, pieprz do smaku (farsz musi być wyraźny w smaku)
Pierogi ze szpinakiem - sposób wykonania:
Szpinak rozmrażamy, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy do niej szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, dusimy.
Do mleka, dodajemy kaszę mannę, mieszamy i dodajemy do szpinaku. Dusimy do momentu aż farsz stanie się gęsty, na koniec przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, dodajemy żółtko oraz sól, wyrabiamy gładkie ciasto ( w razie konieczności dodajemy wodę - gdy ciasto jest za twarde lub mąkę - gdy ciasto zbyt mocno się rozłazi). Ciasto wałkujemy (na grubość około 0,5cm) na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy kółeczka za pomocą szklanki, na środek każdego kładziemy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej wody, gotujemy 5 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane masłem :-)
Prześlij przepis mewa80 | 09-01-12 | Czytano: 7704 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierogi ze szpinakiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują