Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Pierogi ze szpinakiem

Czas 75 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

ciasto na pierogi:
30 dag maki pszennej
pół szklanki ciepłej wody
1 żółtko
spora szczypta soli

farsz:
opakowanie mrożonego szpinaku (około 40 dag)
łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaszy manny
1/4 szklanki mleka
sól, pieprz do smaku (farsz musi być wyraźny w smaku)

Pierogi ze szpinakiem - sposób wykonania:

Szpinak rozmrażamy, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy do niej szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, dusimy.
Do mleka, dodajemy kaszę mannę, mieszamy i dodajemy do szpinaku. Dusimy do momentu aż farsz stanie się gęsty, na koniec przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, dodajemy żółtko oraz sól, wyrabiamy gładkie ciasto ( w razie konieczności dodajemy wodę - gdy ciasto jest za twarde lub mąkę - gdy ciasto zbyt mocno się rozłazi). Ciasto wałkujemy (na grubość około 0,5cm) na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy kółeczka za pomocą szklanki, na środek każdego kładziemy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej wody, gotujemy 5 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane masłem :-)


Prześlij przepis

mewa80 | 09-01-12 | Czytano: 7704 razy | komentarzy [0]
Pierogi ze szpinakiem komentarz



Opinie i komentarze na temat Pierogi ze szpinakiem kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierogi ze szpinakiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje