Strona główna >> Dania główne >> Drób

Pierś kurczaka w cieście francuskim

Czas 45 minut Porcji 2 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
2 plastry żółtego pikantnego sera
opakowanie ciasta francuskiego
20 dag pieczarek
1 cebula
żółtko
sól
pieprz
curry

Pierś kurczaka w cieście francuskim - sposób wykonania:

Bardzo smaczne i szybkie danie.
Fileta myjemy, osuszamy, dzielimy na 2 części i obie leciutko rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem oraz curry.
Pieczarki myjemy, obieramy, podsmażamy wraz z pokrojoną w kostkę cebulką, do momentu aż odparuje z nich nadmiar wody. Pieczarki przyprawiamy.
Ciasto rozwijamy, dzielimy na pół, na każdej połowie po środku układamy fileta. Nożem nacinamy brzegi ciasta w kierunku środka (muszą przebiegać od początku brzegu w kierunku fileta) - robimy około 6 nacięć z każdej strony co 1,5 - 2 cm. Na każdy filet kładziemy plasterek sera i porcję przysmażonych wcześniej pieczarek).
Wycięte paski ciasta zaplatamy, przekładając na zmianę lewy z prawym(jak plecenie warkocza). Pomiędzy paskami zostawiamy szpary aby mięso mogło odparować. Wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem, pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 200 stopni C.


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 18-11-10 | Czytano: 51721 razy | komentarzy [0]
Pierś kurczaka w cieście francuskim komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz