Strona główna >> Dania główne >> Drób

Pierś kurczaka w sosie pomidorowym

Składniki:

Pierś z kurczaka
średniej wielkości por
Przecier pomidorowy
Liść laurowy
Ziele angielskie
Mielone chili
Pieprz
Sól lub Vegeta
Mąka
Oliwa z oliwek lub olej (do smażenia)

Pierś kurczaka w sosie pomidorowym - sposób wykonania:

Pierś pokroić w kostkę (jak na gulasz), przyprawić solą (Vegetą), pieprzem i dosyć sporą ilością chili. Obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na rumiany kolor.
Pora posiekać na średniej grubości "ćwiartki".
Mięso wyłożyć do garnka i na tym samym tłuszczu podsmażyć por aż zmięknie.

Razem z tłuszczem przelać do garnka z usmażoną piersią kurczaka. Całość podlać niewielką ilością wody, jak do duszenia, wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe.
Dusić pod przykryciem do 5 min. Rozrobić 2/3 małego słoiczka przecieru pomidorowego i wlać do garnka. Zamieszać i podusić jeszcze przez chwilę od zagotowania.

Polecamy również : potrawka z kurczaka (wyszukiwarka)


Prześlij przepis

~Gosc | 09-05-08 | Czytano: 14416 razy | komentarzy [0]
Pierś kurczaka w sosie pomidorowym komentarz



Opinie i komentarze na temat Pierś kurczaka w sosie pomidorowym kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierś kurczaka w sosie pomidorowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje