Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Pigwa do herbaty

Czas 60 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg pigwy
1 kg cukru
1 szklanka wody

Pigwa do herbaty - sposób wykonania:

Pigwa już pomału dojrzewa czas więc aby pomyśleć o zrobieniu jej do słoików, jest bardzo dobra zimą do herbaty.. no i przede wszystkim zdrowa. Ma dużo witaminy C, chroni więc organizm przed przeziębieniami.
Pigwę oczyścić, pokroić w plasterki, zasypać lekko cukrem, resztę cukru zagotować z wodą. Pigwę wrzucić do syropu, zagotować, wystudzić. Zagotować jeszcze 2 razy i za drugim razem gorącą wlać do słoiczków. Natychmiast zamknąć, przewrócić do góry dnem. Ostudzić i po ostudzeniu przenieść do chłodnego miejsca.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 04-09-10 | Czytano: 72300 razy | komentarzy [5]
Pigwa do herbaty komentarz



Opinie i komentarze na temat Pigwa do herbaty kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

5 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pigwa do herbaty prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Pyszny w herbatce
2010-09-21 10:47

Rzeczywiście pigwa dla mnie lepiej komponuje się z herbata niż cytryna. Wogóle to najlepiej nie dodawać nic żeby nie tracić tego unikalnego smaku, ale czasem żeby zmienić smak. Ja najczęściej dodaję do dilmah pure cejlon bo jest naprawde mocna i wtedy trochę łagodnieje.

Autor
hmmm
2011-02-04 9:14

Dilmah pure cejlon nie słyszałem o tej herbacie, musze poszukać w sklepie bo brzmi ciekawie. Ja też dodaję pigwy do herbaty bo jak dla mnie jest lżejsza od cytryny.

Autor
Tytul
2011-08-02 13:57

To chyba robi się z Pigwowca, owoce są mniejsze ,kwaśne .Pigwa jest pokroju gruszko-jabłka i dojrzewa końcem pażdziernika.Kompot lub dżem jest przepyszny właśnie z Pigwy.

Autor
Anna
2020-12-15 11:47

300g korzenia imbiru pokroić w plastry oczywiście oczyszczony dodać 2szklanki ukru i 2 szkl.wody,gotowac 30min.odstawic na chwilę,ddac sok z dwóch cytryn oraz 2 łyżki miodu wlać do słoiczków,mozna pasteryzowane lub trzymać w lodówce .rewelacja na przeziębienia i odporność organizmu😊😊

Autor
mewa80
2020-12-17 9:56

Anoo Twój pomysł znam, ale zamiast cukru daję sam miód, który wzmaga antybiotyczne działanie mikstury.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje