Placek gaździny bardzo pyszne ciasto, a do tego lekkie mało kaloryczne bo bez tłuszczu.
ciasto gazdziny wygląda apetycznie,właśnie przed chwilą włożyłam go do piekarnika a ślinka mi cieknie
moje ciasto gazdziny tez juz jest w piekarniku, dalam tylko mniej jablek (8 duzych), bo Ewa miala ogromna blache, ja mam zwyklą i jest pełna :)
pychota,tylko mniej jablek dalam
Moje w ogóle nie urosło!Miało tylko 1 cm wysokości.Dlaczego?Zrobiłam wszystko dokładnie według przepisu.
ciężko powiedzieć dlaczego, jutro będę robiła to napiszę jak wyszło i czy nie było problemów z rośnięciem
Niestety upiekłam ale zachwycona nie jestem
Kisia
moje ciasto też niewiele urosło - stąd też może nazywa się właśnie placek. W sumie ma bardzo dużo jabłek a mąki stosunkowo niewiele, jabłka są ciężkie i wilgotne, dlatego ciasto nie ma szans bardzo urosnąć. Niemniej smak jest dobry :-)
upieczony, b.szybki, smakowity! Mąż zachwycony.
Ella
jestem mile zaskoczona, bo nie piekę ciast na proszku. Nie podoba mi się ten program, a szczególnie prowadząca. Mąz pierwszy raz (!) w życiu upiekł ciasto i to był ten placek, w dodatku bez przepisu - tak jak zapamiętał z programu. O dziwo bardzo dobry, no może trochę niedopieczony. Aha i jeszcze jedno. Dobre ciasto, to nie znaczy mocno wyrośnięte jak mylnie uważa wiele osób. Nawiasem mówiąc mąż dodał jedną łyzeczkę a nie łyżkę proszku do pieczenia, bo ilość podana w przepisie jest przesadzona - to przecież bardzo niezdrowy dodatek!
Moje ciasto właśnie się piecze ale obawiam się że chyba nie będzie takie wyrośnięte.Ale spróbujemy czy jest smaczne!!
moze blache miałyscie za duze dlatego niskie wyszło...
NO BYĆ MOŻE DAŁAS MOJA DROGA STARY PROSZEK DO PIECZENIA
Bardz spodobała mi się ta blacha. Nie wiecie gdzie taka mozna kupić, z jakij firmy ona jest.
mi nie wyszło wcale ale będę jeszcze próbowa jak nabiorę chęci
ciasto zawsze wychodzi zarabiscie smaczne,ale z konstencja bywa roznie.zalezy od soczystosci jablek.
komentarz do 07.02.2011.Nie dziwie sie.Jestes tylko baba.Brawo dla meza.Ewa gotuj.Niezalezny chlop.
placek ma za zadanie zlepić jabłka raczej nie urośnie a cukru dozować wg słodkości jabłek
Placek super. Mąż zachwycony, córka również.
Przepis poszedł dalej do kolezanek i zaprzyjaźnionych mam
Placek pyszny,poczęstowałam w pracy, poproszono o przepis.
super w smaku i świetnie mi wyrósł. Polecam. Naprawdę nie musi być,aż tyle jabłek
Placek jak placek - ale palce lizać. No i prowadząca. Kwintesencja kobiecości. Pozdrawiam. Wierny telewidz.
PRAWIE TAK SAMO JAK JABŁECZNIK WŁOSKI,TEŻ RAZEM WSZYSTKO MIESZAMY -BARDZO DOBRY!!!
Po obejrzeniu programu Pani Ewy ponad rok temu zrobiłam ten placek! Teraz Mama, Siostra i jeszcze kilka osób z mojego towarzystwa robi ten placek! Pyszny jest i dośc szybki w wykonaniu :)
U nas ten placek jest w rodzinnym zeszycie z przepisami od dawien,dawna wszystko sie zgadza pozatym,ze zamiast proszku dodajemy łyżeczkę sody i wtedy ciasto ładnie urośnie 😃 pozdrawiam!!!
25 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Placek gaździny prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują