Strona główna >>
Desery >>
Naleśniki Placek ziemniaczany po węgiersku
Czas 60 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Placek:
1 kg ziemniaków
2 cebule
6 łyżek mąki
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia
Farsz :
80 dag łopatki lub szynki
wołowej lub wieprzowej
2 łyżki mąki
2 papryki
2 łyżki koncentratu
2 łyżki mąki
cebula
przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra
Placek ziemniaczany po węgiersku - sposób wykonania:
Przygotowanie placków radzę zaczynać od farszu gdyż mięso musi się dusić około 1,5 h, będziemy mieć zatem czas na to by przygotować placki tak, żeby nie wystygły.
Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i obsmażyć, przełożyć do garnka, zeszklić na oleju cebulę (pokrojoną w piórka), posolić oraz dodać ulubione przyprawy, dusić około godziny.
Po upływie tego czasu dodajemy pokrojona i oczyszczona paprykę i dusimy jeszcze około 30 minut aż mięso będzie mięciutkie.
Placki:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobno ( lub na grubo i dodatkowo użyć blendera, żeby otrzymać pulchną masę ), dodać jajka, sól i pieprz, wymieszać dokładnie. Smażyć na rumiano z dwóch stron, duże dość grube placki. Pilnować, żeby nie wystygły.
Gotowe placki polewamy farszem mięsnym i składamy na pół.
Prześlij przepis mewa80 | 10-05-10 | Czytano: 86484 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Placek ziemniaczany po węgiersku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują