Strona główna >>
Napoje >>
Bezalkoholowe Podpiwek imbirowy
Czas 45 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2,5 dag drożdży
30 dag cukru pudru
10 łyżeczek mielonego imbiru
sok z cytryny
2,5 litra wody źródlanej (do kupienia w sklepie)
Podpiwek imbirowy - sposób wykonania:
Drożdże pokruszyć i utrzeć z czterema łyżeczkami cukru pudru aż się rozpłyną i będą jednolite. Dodać 2 łyżeczki imbiru i pół szklanki wody, przelać do dużej butelki, zostawić ja otwartą. Codziennie przez 8 dni dodajemy po łyżeczce imbiru i cukru pudru a dziewiątego dnia gotujemy półtorej szklanki wody z resztą cukru, studzimy i mieszamy z sokiem z cytryny. Do tego syropu dodajemy przecedzoną zawartość butelki i 2 litry zimnej wody, wszystko mieszamy. Napój przelewamy do czystych butelek z zakrętką i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Prześlij przepis mewa80 | 11-06-10 | Czytano: 23374 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Podpiwek imbirowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują