Strona główna > > Porady kulinarne

Podpowiadamy - Jaką sokowirówkę wybrać

Sok z sokowirówki to przede wszystkim wysoka jakość i bogaty smak. Wybierając sprzęt do przerabiania owoców i warzyw, należy zwrócić uwagę na szereg jego parametrów oraz funkcji - urządzenie to musi być adekwatnie dobrane do indywidualnych potrzeb lokalu gastronomicznego. Zastanówmy się więc: na co trzeba zwrócić swoją uwagę, rozważając zakup sokowirówki?

Sokowirówki zapewniają wysoką jakość i smak wyciskanych soków ze świeżych owoców. Sięgają po nie zarówno gospodarstwa domowe jak i punkty gastronomiczne.

Co w pierwszej kolejności należy rozważyć?


Poszukiwania sokowirówki z pewnością powinny zostać poprzedzone skrupulatnym rozpoznaniem potrzeb danego lokalu. Czegoś innego będzie poszukiwała kawiarnia, regionalna restauracja i małe stoisko ze zdrowymi sokami w środku galerii handlowej. Przede wszystkim należy zastanowić się nad dzienną ilością zamówień. Jak dużo klientów obsługujemy? Jak często zamawiają oni soki? Na tej podstawie możemy oszacować liczbę owoców, które będziemy przetwarzać - czy będą to pojedyncze sztuki czy całe kilogramy? Istotne jest również zastanowienie się nad tym, jakie warzywa oraz owoce będą wchodzić w skład naszych soków. Pamiętajmy, że elegancki oraz nowoczesny design takiego sprzętu to nie wszystko. Parametry, jakim należy się przyjrzeć, to: moc sokowirówki oraz jej wydajność, rodzaj materiałów, z jakich wykonane są poszczególne części urządzenia oraz wymiary pojemnika na odpady.


Podstawowe parametry - na co należy zwrócić uwagę?


Kiedy zastanawiamy się, jaką sokowirówkę wybrać, przede wszystkim musimy przemyśleć, jakie parametry tego urządzenia byłyby dla nas wystarczająco dobre. Zacznijmy od mocy. Mocny silnik stanowi siłę sokowirówki. W skrócie: im większa jest jej moc, tym lepsza będzie również jej wydajność. Jeśli planujemy przetwarzać warzywa, jak chociażby buraki, koniecznie musimy wybrać sokowirówkę o mocy co najmniej 300 W. Jeśli zaś skupiamy się wyłącznie na miękkich produktach (pomidory, maliny, jabłka itd), wówczas swoje zadanie spełni już sprzęt o mocy 200 W. Warto pamiętać również o tym, że urządzenia o mniejszej mocy nagrzewają się dość szybko - wymusza to częste przerwy w pracy sokowirówki.

Istotne jest wybranie sprzętu posiadającego wystarczająco duży pojemnik na odpady. W skrócie można powiedzieć: im większy jest pojemnik, tym rzadziej musimy go opróżniać. To zaś przekłada się na sprawniejszą pracę. Standardowe rozmiary posiadają pojemność 0, 5-3, 5 litrów. Dobrym rozwiązaniem jest wybranie sokowirówki wyposażonej w wyjmowany zbiornik na miąższ (ułatwia on czyszczenie sprzętu).

Warto także sprawdzić, czy wybrana sokowirówka ma wystarczająco duży otwór do wrzucania owoców i warzyw. Pamiętajmy, że mniej profesjonalne urządzenia posiadają niewielkie otwory, przez jakie nie zmieści się np. jabłko wrzucone w całości. Takie urządzenie może spowalniać pracę, ponieważ wymaga krojenia większych owoców i warzyw przed włożeniem ich do sokowirówki.

Koniecznie należy również zwrócić uwagę na sita w wybranym urządzeniu. Dobre sita będą miały wystarczającą przepuszczalność oraz wysokiej jakości noże. Przepuszczalność w danej sokowirówce zależy od typu materiału, z jakiego zostały wykonane jej sita. Gorszy pod względem jakości sprzęt jest wyposażony w sita o niewielkich rozmiarach, jakie na ogół wykonane są z plastiku. Niestety, nie potrafią one prawidłowo ciąć warzyw i owoców, a ich niewielkie rozmiary uniemożliwiają dobrą przepuszczalność, w związku z czym sprzęt daje mniej soku i bardzo często się zapycha. Dobre sita o wysokiej jakości będą wyposażone w ostrza ze stali nierdzewnej. Warto również przyjrzeć się temu, z czego wykonane są ich ściany. W większości urządzeń będzie to perforowany metal, jednak w przypadku sokowirówek o szczególnie wysokiej jakości, wykonane są one z mikro-siatki, którą cechuje wyjątkowo dobra przepuszczalność.

Artykuł partnerski


~Gosc | Czytano 472 razy | 29-10-2020 |



Ewa gotuje