Strona główna >> Desery >> Ciasta

Pomarańczowiec

Czas 40 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto:
3 i 0,5 szklanki mąki
25 dag margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 3 pomarańczy
Krem:
sok z 3 pomarańczy
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
1 kisiel pomarańczowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pomarańczowiec - sposób wykonania:

Do mąki dodać miękką margarynę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia i skórkę otartą z 3 pomarańczy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy części i upiec osobno. Każdą część ułożyć na formie o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 12 minut w temperaturze 180 stopni. Do 0,5 litra wody wsypać cukier i razem zagotować. Z trzech pomarańczy wycisnąć sok i zmiksować z nim żółtka, kisiel w proszku i mąkę ziemniaczaną. Całość wlać do gotującej się wody z cukrem. Chwilę pogotować na małym ogniu. Gorącą masą połączyć ostudzone placki. Na wierzch można polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi



Prześlij przepis

gugu | 16-12-10 | Czytano: 12946 razy | komentarzy [0]
Pomarańczowiec komentarz



Opinie i komentarze na temat Pomarańczowiec kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pomarańczowiec prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje