Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Pomidory w zalewie na zimę
Czas 35 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg pomidorów (kształtnych, niewielkich)
0,75 kg pomidorów na przecier
Pomidory w zalewie na zimę - sposób wykonania:
To ostatni dzwonek na to aby przyrządzić pomidory w zalewie na zimę. Przyrządzam je po to aby zimą nie kupować pomidorów w puszce. Zimą dodaję je do zupy pomidorowej - ma wówczas bardzo naturalny smak.
Pomidory myjemy, jeśli chcemy od razu pozbawić je skóry należy je sparzyć, obrać z niej i obrane porozkładać w słoiku, jeśli jednak skórkę zostawiamy należny ją po nakłuwać w kilku miejscach aby nie pękała.
Resztę pomidorów (0,75 kg) kroimy na cząstki wrzucamy do garnka i rozgotowujemy (można na dno garnka wlać odrobinę wody wówczas pomidory się nie przypalą). Gdy pomidory się rozgotują przecieramy je przez sitko. Powstałym w ten sposób gorącym przecierem pomidorowym zalewamy ułożone w słoikach pomidory. Słoiki pasteryzujemy 25 minut.
Zimą będziemy bardzo zadowoleni z efektów naszej pracy ;-)
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 29-08-10 | Czytano: 23367 razy | komentarzy [4]
4 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pomidory w zalewie na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują