Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Pomidory w zalewie z wody
Czas 60 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg pomidorów
5 szklanek wody
15 g soli
10 g cukru
Pomidory w zalewie z wody - sposób wykonania:
Pomidory myjemy, nakłuwamy skórę kilka razy ostrym patyczkiem aby nie popękały. Pamiętajmy aby wybierać owoce zgrabne, dojrzałe ale nie przejrzałe.
Pomidory układamy w słoikach. Składniki zalewy gotujemy, gorącą zalewamy pomidory, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 25 minut.
Zimą pomidory możemy dodawać do zupy pomidorowej, sosów do makaronu i innych potraw z pomidorami. Dzięki zalewie zachowują swój smak i aromat :-)
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 29-08-10 | Czytano: 7920 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pomidory w zalewie z wody prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują