Do sprzedaży w gotowej formie, popcorn pojawił się dopiero w latach 90 XIX wieku, za sprawą pojawienia się maszyny do przygotowywania popcornu.
Duże znaczenie w kaloryczności popcornu jest sposób jego przyrządzenia. Odpowiednio przyrządzone ziarna kukurydzy mogą być zdrową i pełną wartości odżywczych przekąską. Popcorn jest źródłem przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego, sodu, wapnia, magnezu, potasu, witaminy A, B i C.
Ziarna kukurydzy, z których przygotowuje się popcorn mogą:
Duża ilość soli i tłuszczu użytych w produkcji popcornu niestety niszczy większość walorów zdrowotnych kukurydzy. Solony popcorn w 100 g może mieć nawet 500 kcal, natomiast wersja karmelowa - aż 800 kcal. Gotowy popcorn to najgorszy z możliwych wyborów, przez dużą zawartość konserwantów oraz ulepszaczy smaku. Ponadto, gotowy popcorn jest produkowany z ziaren modyfikowanej kukurydzy. Jeśli chcesz wybrać szybką i zdrową przekąskę, sięgnij po popcorn od crunchysnack - smak jak w kinie!
Przy zakupie popcornu należy unikać tego gotowego lub ziaren sprzedawanych w woreczkach do przygotowania w mikrofali. Jest on najprostszy w użyciu, jednak jego skład jest bogaty w szkodliwe związki. Można w nim znaleźć bardzo duże ilości soli, oleju palmowego, ulepszaczy smaku i zapachu oraz sztucznych barwników. Lepszym wyborem okażą się ziarna do przygotowania na patelni lub garnku. Warto jednak upewnić się, czy pochodzą one z upraw ekologicznych. Lepszej jakości ziarna będą droższe, jednak bogatsze w wartości odżywcze. Przygotowując samodzielnie popcorn należy pamiętać o wybraniu soli himalajskiej oraz dobrej jakości oleju.
Wiele osób uważa popcorn jako tłustą przekąskę, które należy unikać. Okazuje się jednak, że do przygotowania popcornu nie potrzeba używać tłuszczu. Aby ziarna mogły popękać potrzebna jest wysoka temperatura, a nie olej. Zdrowy popcorn można z powodzeniem przygotować w naczyniach, które nie wymagają użycia tłuszczy (np. na patelnii teflonowej, lub w naczyniu żaroodpornym włożonym do piekarnika). Przed podaniem, przekąskę można delikatnie posypać ziołami prowansalskimi lub skroplić oliwą z oliwek.
Do przygotowania popcornu potrzebne są ekologiczne ziarna kukurydzy, garnek lub patelnia z pokrywką oraz odrobina tłuszczu. Aby uniknąć przypalenia ziaren, ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Szklankę ziaren powinno się połączyć z 6 łyżkami oleju kokosowego lub rzepakowego. Tłuszcz należy dobrze rozgrzać przed wsypaniem ziaren. Ziarna muszą równomiernie zakrywać dno naczynia. Naczynie należy przykryć, a następnie zdjąć z ognia na niecałą minutę. Taki zabieg pozwoli równomiernie rozgrzać ziarna, bez ich przypalenia. Następnie naczynie należy ponownie postawić na średnim ogniu oraz co jakiś czas potrząsać. Sól dodaje się do przekąski na koniec, tuż przed podaniem. Podobnie sprawa ma się w popcornem maślanym, gotowy popcorn należ polać rozpuszczonym masłem z dodatkiem ziół. Popcorn karmelowy wykonuje się przez polanie gotowych, ostudzonych ziaren świeżo przygotowanym i ciepłym sosem karmelowym.
Artykuł partnerski.