Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Powidła śliwkowe bez cukru

Czas 85 minut Porcji 2 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

1,5 kg dojrzałych śliwek węgierek
pokrojona w paseczki skórka pomarańczowa
kilka goździków

Powidła śliwkowe bez cukru - sposób wykonania:

Z umytych śliwek wyjmujemy pestki, na dno rondla wlewamy szklankę wody, wkładamy śliwki i wstawiamy wszystko do średnio nagrzanego piekarnika (około 120 stopni), gdy śliwki puszczą sok (po około 20 minutach), wstawiamy je mały ogień i dusimy (około 45 minut), pod koniec duszenia dodajemy goździki i pokrojoną w paski skórkę pomarańczową).
Gdy masa będzie spadała z łyżki dużymi płatami przekładamy ją do słoików, następnie słoiki wkładamy do piekarnika (nagrzanego do 120 stopni), gdy powierzchnia powideł się zapiecze, słoiki wyjmujemy (przez ściereczkę!) i zakręcamy. Gotowe :)
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 29-09-10 | Czytano: 8179 razy | komentarzy [0]
Powidła śliwkowe bez cukru komentarz



Opinie i komentarze na temat Powidła śliwkowe bez cukru kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Powidła śliwkowe bez cukru prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje