Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Powidła śliwkowe bez cukru
Czas 85 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1,5 kg dojrzałych śliwek węgierek
pokrojona w paseczki skórka pomarańczowa
kilka goździków
Powidła śliwkowe bez cukru - sposób wykonania:
Z umytych śliwek wyjmujemy pestki, na dno rondla wlewamy szklankę wody, wkładamy śliwki i wstawiamy wszystko do średnio nagrzanego piekarnika (około 120 stopni), gdy śliwki puszczą sok (po około 20 minutach), wstawiamy je mały ogień i dusimy (około 45 minut), pod koniec duszenia dodajemy goździki i pokrojoną w paski skórkę pomarańczową).
Gdy masa będzie spadała z łyżki dużymi płatami przekładamy ją do słoików, następnie słoiki wkładamy do piekarnika (nagrzanego do 120 stopni), gdy powierzchnia powideł się zapiecze, słoiki wyjmujemy (przez ściereczkę!) i zakręcamy. Gotowe :)
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 29-09-10 | Czytano: 8148 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Powidła śliwkowe bez cukru prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują