Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Półmięsne Prosty przepis na gołąbki
Czas 60 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 główka kapusty białej
0,5 kg mięsa mielonego np. łopatki lub szynki (może byc mięso mieszane z drobiowym np. pół na pół)
1/3 szklanki ryżu
przecier pomidorowy lub puszka pomidorów w zalewie
pieprz, sól, oregano
bulion - około 2 szklanek
Prosty przepis na gołąbki - sposób wykonania:
W miarę możliwości odciąć głąb od kapusty. Całą główkę kapusty gotować przez 5 min. Jeżeli po 5 min. liście nie chcą odchodzić to jeszcze chwilkę pogotować. Oddzielić liście od głąba.
Polecamy również : gołąbki inaczej (wyszukiwarka)
Farsz: mięso wymieszać z ugotowanym ryżem i przyprawami. Na przygotowane liście nakładać farsz i zawijać gołąbki, następnie ułożyc w płaskim garnku, zalać pomidorami w zalewie oraz bulionem (ewentualnie koncentratem rozprowadzonym w bulionie), sos mozna doprawić przyprawami. Sos podajemy razem z gołąbkami do obiadu!
Prześlij przepis ~Gosc | 20-05-08 | Czytano: 51189 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Prosty przepis na gołąbki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują