Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Prowansalska selerowa

Czas 45 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

pół kg selera
pół kg ziemniaków
1 por
2 cebule
ok. 1 litra wywaru jarzynowego
1 listek laurowy
1 szklanka śmietany
2 łyżki oliwy
sól
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki
grzanki

Prowansalska selerowa - sposób wykonania:

Zupa krem wg pomysłu Ewy Wachowicz to dobry pomysł na pierwsze danie, myślę, że zachwyci nie tylko domowników ale również gości. Mi smakowała wybornie :)
Warzywa kroimy w kostkę, ziemniaki i selera grubiej, cebulę drobno, pora kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i dusimy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie warzywa przeniosłam do garnka, wlałam bulion i dodałam przyprawy.
Gotujemy do miękkości warzyw to jest około 25 minut.
Śmietanę hartujemy poprzez dodatek gorącego wywaru z zupy, po czym wlewamy ją do całości. Zamiast śmietany można użyć mleka (choć ja osobiście tej wersji nie testowałam).
Całość miksujemy. Zupę podajemy posypaną pietruszką i grzankami, można użyć gotowych grzanek lub usmażyć na oliwie z dodatkiem wyciśniętego czosnku kromki chleba tostowego.


Prześlij przepis

~Gosc | 29-10-10 | Czytano: 13035 razy | komentarzy [0]
Prowansalska selerowa komentarz



Opinie i komentarze na temat Prowansalska selerowa kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Prowansalska selerowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje