Strona główna >> Desery >> Ciasta

Przepis na aromatyczne muffinki brownies

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Składniki:

Muffiny to idealny pomysł na szybki i efektowny deser. Zwłaszcza te czekoladowe uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Przepis na muffiny brownies to harmonijne połączenie tradycyjnych babeczek o karmelowej nucie oraz popularnego amerykańskiego ciasta, którego znakiem rozpoznawczym jest bogaty, czekoladowy smak. Takie muffiny z pewnością staną się piękną ozdobą każdego stołu, także tego świątecznego.


Składniki na 4 porcje:
MUFFINY:
20 dag ciemnej czekolady Toblerone + 35 g batonika Daim do nadziania
10 dag miękkiego masła
4 jajka
10 dag drobnego cukru pudru
3 łyżki mąki

MUS:
karmelowy batonik Daim 56 g
5 dag serka mascarpone
5 dag kremowego serka typu Philadelphia

Przepis na aromatyczne muffinki brownies - sposób wykonania:

Rozkrusz czekoladę Toblerone i stop w kąpieli wodnej, ucierając z masłem. Jajka zmiksuj z cukrem na puch, delikatnie połącz z przesianą mąką i ostudzoną masą czekoladową. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełnij je do połowy ciastem, do każdej włóż fragmenty pokruszonego wcześniej batonika Daim i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temp. 220C. Przygotuj mus: pokruszony batonik Daim stop w kąpieli wodnej. Oba serki utrzyj dokładnie ze sobą, a następnie zmiksuje z ostudzoną masą karmelowo-czekoladową z batonika Daim. Mus przełóż do szprycy z gwiaździstą końcówką i wyciśnij na ostudzone muffiny.


Poleć przepis znajomemu

| 16-10-14 | Czytano: 4530 razy | komentarzy [0]
Przepis na aromatyczne muffinki brownies komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz