Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Przepis na lukier
Czas 5 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
I sposób
1 szklanka cukru pudru
2 białka (od jajek)
2 łyżeczki soku z cytryny
II sposób
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny (ewentualnie wody lub mleka)
Przepis na lukier - sposób wykonania:
Technika robienia lukru do ciast i pierniczków jest bardzo prosta i zapewne każdy sobie z nią poradzi.
Zarówno w pierwszym jak i drugim sposobie chodzi o połączenie składników w podanych proporcjach i o dokładne ich połączenie.
Składniki ucieramy. Jeśli w trakcie tej czynności stwierdzimy, że konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy soku z cytryny, wody przegotowanej lub mleka, natomiast jeśli jest za rzadka - cukru pudru.
Lukier możemy dowolnie barwić dostępnymi barwnikami spożywczymi.
Lukier nakładamy na pierniczki natychmiast po jego sporządzeniu i równie szybko przyczepiamy dodatkowe ozdoby jak np posypkę, zanim lukier zacznie gęstnieć.
Ciekawym sposobem ozdabiania pierniczków (lub innych słodkości) jest nakładanie lukru za pomocą strzykawki. Za jej pomocą możemy stworzyć naprawdę piękne i precyzyjne wzory.
Prześlij przepis asieńka | 08-12-10 | Czytano: 55303 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Przepis na lukier prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują