Strona główna >> Desery >> Naleśniki

Przepis na naleśniki Magdy Gessler

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli

Masło klarowane do smażenia naleśników.

Przepis na naleśniki Magdy Gessler - sposób wykonania:

Czym się wyróżnia przepis na naleśniki wg Magdy Gessler? Przygotowując naleśniki Magda Gessler nie dodaje oleju do ciasta, zamiast zwykłej wody używa gazowanej, smaży naleśniki na rozpuszczonym na patelni klarowanym maśle.

Naleśniki wychodzą pulchne, elastyczne, miękkie, rumiane i lekkie jak chmurka. Magda Gessler jest znaną restauratorką. Większość z nas zna ją z Kuchennych Rewolucji oraz w programu Master Chef. Jej przepisy i porady są inspiracją dla wielu Polaków. Sprawdź jak wykonać naleśniki autorstwa Magdy Gessler. Puszyste naleśniki idealnie sprawdzą się do krokietów.

Przepis na naleśniki Magdy Gessler jest bardzo podobny do naszego: prosty przepis na naleśniki - przeczytaj obszerny opis jak krok po kroku przygotować idealne naleśniki.

W przepisie Magdy Gessler nie ma oleju w cieście. Z podanych składników wyjdzie około 10 naleśników o średnicy 22 cm.

Nie wielka ilość składników i z pozoru łatwe wykonanie. Dlaczego więc usmażenie pulchnego, lekkiego, rumianego i elastycznego naleśnika jest taką sztuką? Poznaj sekret chrupiących, plastycznych i pulchnych naleśników. Zobacz jak je przyrządzić w 6 krokach:

Przepis na naleśniki Magdy Gessler krok po kroku


Krok 1. Wszystkie składniki na naleśniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko można lekko podgrzać.

Krok 2. Jajka rozbijamy, wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy za pomocą trzepaczki lub miksera na jednolitą masę.

Krok 3. Przesianą mąkę wsypujemy do ubitych jajek, wlewamy mleko oraz wodę gazowaną.

Krok 4. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki bądź miksera. Zaczynamy od małych obrotów i stopniowo zwiększamy na maksymalne obroty. Miksujemy do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Ciasto na naleśniki autorstwa Magdy Gessler powinno mieć odpowiednią konsystencję. Wskazane jest odstawić ciasto na kilkanaście minut, aby odpoczęło i nabrało dobrej konsystencji. Ciasto spływające z pionowo ustawionej łyżki, powinno spływać po całej jej powierzchni.

Krok 5. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki na maśle klarowanym. W przypadku braku, masło klarowane można ostatecznie zamienić olejem roślinnym. Do smażenia naleśników używamy płaskiej i szerokiej patelni o średnicy około 22 - 24 cm. Naleśniki smażymy z obu stron na rumiano. Pierwsza strona smaży się przez około 50 sekund, a druga szybciej.

smażenie naleśników z przepisu Magdy Gessler

Krok 6. Naleśniki podajemy z ulubionym nadzieniem zawijając w rulon, ćwiartki.


Jak przygotować puszyste naleśniki? Diabeł tkwi w szczegółach. Poznaj wskazówki:


  • Bardzo często pierwszy naleśnik wychodzi nieudany z powodu nieodpowiedniego nagrzania patelni i nierównomiernego rozprowadzenia tłuszczu. Kolejne smażenie naleśników są już z górki.


  • W przepisie Magdy Gessler nie dodaje się oleju do ciasta, dlatego należy uzupełniać tłuszcz na patelni podczas smażenia. W zależności od jakości patelni dodajemy masło sklarowana podczas każdego smażenie lub raz na 3 osmażony naleśnik. Podstawa to dobrej jakości patelnia do naleśników.


  • Jeśli chcesz upiec cieńsze naleśniki to dodaj więcej wody / mleka. Jeśli chcesz grubsze naleśniki na przykład na krokiety użyj gęstszego ciasta dodając więcej mąki.


  • Dodatek wody sprawia, że naleśniki nie są twarde jak na samym mleku, a użycie wody gazowanej powoduje, że naleśniki są pulchne.


  • Dodaj szczyptę cukru do ciasta, jeśli chcesz by naleśniki ładnie się zarumieniły.


  • Mąkę pszenna możesz z powodzeniem zastąpić: gryczaną, orkiszową, kukurydzianą. Naleśniki będą miały niepowtarzalny smak i aromat.


  • Dodaj kakao do ciasta, uzyskasz piękne i smaczne czekoladowe naleśniki.


  • Dodaj do ciasta kilka kropel esencji waniliowej lub migdałowej ... poprawiając smak i aromat potrawy.





Prześlij przepis

~Gosc | 21-10-2020 | Czytano: 179 razy | komentarzy [0]
Przepis na naleśniki Magdy Gessler komentarz



Opinie i komentarze na temat Przepis na naleśniki Magdy Gessler kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Przepis na naleśniki Magdy Gessler prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje