Strona główna >> Desery >> Pączki

Przepis na pączki

Czas 80 minut Porcji 30 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

6 dag drożdży
1 szklanka cukru
6 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
7 jajek
1 kostka masła
konfitury{wiśniowe,truskawkowe}
kostka smalcu co smażenia
odrobina soli

Zobacz też pączki Ewy Wachowicz

Zobacz też pączki Siostry Anastazji

Zobacz też pączki Siostry Anieli

Przepis na pączki - sposób wykonania:

Gorące mleko wymieszać z 3 szklankami mąki, odrobinę posolić. Gdy trochę przestygnie, wsypać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić ciasto aby podrosło.Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Gdy ciasto wyrośnie wlać żółtka i rozpuszczone masło, dosypać mąki ale tyle żeby ciasto nie było zbyt gęste, ubić pianę z białek i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto,tak by odstawało od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Posypać mąką stolnicę,wyłożyć na nią ciasto i porozciągać go rękami. Odrywać garścią kulki ciasta, robić w środku palcem dziurkę, wkładać do niej konfitury, zalepiać i odkładać na stolnicę posypaną mąką,żeby jeszcze chwilę podrosły.

Zobacz też pączki pieczone w piekarniku

Zobacz też przepis na chrusty / faworki


Gdy nieco podrosną, wrzucać na gorący smalec,rozpuszczony w rondlu i smażyć krótko z obydwu stron.Wyjmować na bibułę, żeby odcedzić z tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.Smacznego!
Z podanej proporcji wyjdzie nam średnio 36 pączków :-).

Zobacz też pączki domowe

Zobacz też pączki z budyniem



Prześlij przepis

~Gosc | 08-01-09 | Czytano: 68133 razy | komentarzy [3]
Przepis na pączki komentarz



Opinie i komentarze na temat Przepis na pączki kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

3 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Przepis na pączki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2009-01-08 15:03

BOżENKA

Autor
Tytul
2011-01-29 21:36

cos mi tu nie pasuje,bo wiem,ze
zawsze trzeba zostawic do wyrosniecia,przepis nie jest dobry.
Ponadto nigdy nie slyszalam o
laczeniu z goracym mlekiem.Nie bede probowac,bo szkoda czasu i
produktow,a z tego beda nici.....

Autor
pączki
2011-01-29 21:43

trzeba czytać ze zrozumieniem, mleko dodajemy gdy przestygnie a ciasto (cytuję) "zostawiamy do wyrośnięcia".
A jeśli chodzi o mleko - musi być letnie inaczej zabije drożdże i żadne ciasto drożdżowe się nie uda.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje