Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ptysie

Składniki:

Ciasto:
3/4 szklanki mąki
6 dag masła
3 jaja
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem z bitej śmietany:
2 szklanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania fixu do śmietany
1 łyżka cukru wanilinowego
cukier puder do posypania

lub

krem budyniowy:

pół litra mleka
1 paczka budyniu śmietankowego
pół szklanki cukru pudru
kostka masła
1,5 łyżki mąki

Ptysie - sposób wykonania:

Do większego garnka wrzucamy masło, zalewamy je połową szklanki wody, dodajemy szczyptę soli, zagotowujemy. Wciąż mieszając dodajemy mąkę, po wystudzeniu mieszamy to wszystko z proszkiem i nieustannie miksując dodajemy po jednym jajku aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto nakładamy do szprycy, na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wyciskamy porcje ciasta w pewnych odstępach od siebie (kilka cm), pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni C.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixem oraz cukrem wanilinowym.
Gotowe ptysie przekroić na pół, nałożyć śmietanę, przykryć ją górną połówką, na koniec posypać cukrem pudrem (
ewentualnie polać czekoladą).
lub
Krem budyniowy : z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować. W niegotowanej części rozmieszać budyń i mąkę, wlać do gotującego się mleka, dobrze rozmieszać. Masło rozetrzeć z cukrem, połączyć z wystudzoną masą budyniową. Wymieszać, nakładać pomiędzy połówki ptysia, ptysie posypać cukrem pudrem.
Gotowe


Prześlij przepis

mewa80 | 18-05-10 | Czytano: 9143 razy | komentarzy [0]
Ptysie  komentarz



Opinie i komentarze na temat Ptysie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ptysie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje