Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Ptysie z bitą śmietaną

Czas 55 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 szklanka wody (250 ml)
10 dag masła
20 dag mąki
6 jajek

krem:
pół litra śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego


Ptysie możemy też spożywać
na słono:
ser żółty
pasztet
pasta z tuńczyka
pieczarki z cebuli

Ptysie z bitą śmietaną - sposób wykonania:

Wodę wlewamy do garnka, gotujemy i dodajemy masło i szczyptę soli, gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę, ponownie wstawiamy na ogień i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, zdejmujemy i mieszamy aż temperatura spadnie do około 70 stopni, wówczas dodajemy jajka i mieszamy aż wystygnie.
Ciasto nakładamy do szprycy i robimy nią ciasteczka, pieczemy 20-25 minut w 200-220 stopni C. Po wyjęciu i wystudzeniu przekrajamy na pół i napełniamy ubitą śmietaną.
Ptysie możemy też jeść z farszem na ostro.


Prześlij przepis

mewa80 | 31-03-12 | Czytano: 14820 razy | komentarzy [0]
Ptysie z bitą śmietaną komentarz



Opinie i komentarze na temat Ptysie z bitą śmietaną kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ptysie z bitą śmietaną prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje