Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Ptysie z bitą śmietaną
Czas 55 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 szklanka wody (250 ml)
10 dag masła
20 dag mąki
6 jajek
krem:
pół litra śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
Ptysie możemy też spożywać
na słono:
ser żółty
pasztet
pasta z tuńczyka
pieczarki z cebuli
Ptysie z bitą śmietaną - sposób wykonania:
Wodę wlewamy do garnka, gotujemy i dodajemy masło i szczyptę soli, gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę, ponownie wstawiamy na ogień i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, zdejmujemy i mieszamy aż temperatura spadnie do około 70 stopni, wówczas dodajemy jajka i mieszamy aż wystygnie.
Ciasto nakładamy do szprycy i robimy nią ciasteczka, pieczemy 20-25 minut w 200-220 stopni C. Po wyjęciu i wystudzeniu przekrajamy na pół i napełniamy ubitą śmietaną.
Ptysie możemy też jeść z farszem na ostro.
Prześlij przepis mewa80 | 31-03-12 | Czytano: 14662 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ptysie z bitą śmietaną prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują