Strona główna > > Porady kulinarne

Ptysie z kruszonką - idealny weekendowy deser

Według niektórych książek kucharskich ciasto pate a choux zostało wynalezione w 1540 roku przez szefa kuchni imieniem Pantanelli. Ptysie z kruszonką to idealny weekendowy deser.

Francuskie wypieki - idealny weekendowy deser

Jeśli lubisz francuskie wypieki, z pewnością spotkałaś się już z ciastem typu pate a choux lub ptysiowym ciastem. Lekkim na bazie jajek i mąki, które jest równie wszechstronne, co pyszne. Używane jest do robienia wielu deserów, od czekoladowych eklerów po pączki w stylu francuskim ( beignets ) i croquembouche – kremowych ptysiów sklejonych razem z karmelizowanym cukrem.

Wielu historyków twierdzi, że ciasto mogło to być dziełem włoskiego szefa kuchni Pantanellego, który pracował w służbie królowej Katarzyny Medycejskiej w XVI wieku. Później, jak głosi legenda, następca Pantanellego, Popelini, stworzył nowy rodzaj ciasta, które nazwał swoim imieniem, składało się z ciasta, które było stopniowo podgrzewane w celu odparowania wody. „Popeliny”, wykonane z ptysiowych bułeczek, miały podobno przypominać kobiece piersi.

Jaki deser przygotować na weekend?

Pomyślane jako wyszukane dekoracje na oficjalne okazje, ciasta z kruszonką były znanymi deserami na francuskich stołach arystokratycznych w XIX wieku. Niektóre były pikantne i zawierały parmezan lub ser gruyère, podczas gdy inne były zazwyczaj aromatyzowane wodą z kwiatu pomarańczy, cukrem i kandyzowaną skórką cytryny.

Termin „pate a choux” pojawił się dopiero w XVIII wieku, kiedy dwóch królewskich szefów kuchni, Jean Avice i Antonin Carême (ten ostatni pracujący na dworze Marii Antoniny) stworzyło przepisy, które najbardziej przypominają te stosowane obecnie. Według wielu źródeł „pate a choux” wyewoluowało z określenia „pate a chaud”, czyli gorące ciasto, prawdopodobnie w związku z tym, że część ciasta jest wstępnie podgrzana lub ugotowana. To na ich bazie robi się ptysie z kruszonką.

Ptysie z kruszonką - szybko i smacznie

Odwiedzając typową francuską piekarnię lub cukiernię, zobaczysz w witrynach wiele słodkich specjałów zrobionych z ciasta tego typu To, co łączy te smakołyki, to ciasto, zrobione z prostej mieszanki masła, wody, mąki i jajek, częściowo ugotowane na parze przed pieczeniem w piekarniku. Ten proces nadaje ciastu charakterystyczną ciągnącą się, lekką konsystencję i umożliwia mu pęcznienie bez pomocy drożdży lub innych środków spulchniających.

Podstawowy deser w menu wielu francuskich restauracji - profiteroles to nadziewane kremem bułeczki chou, które są podawane z bogatym sosem czekoladowym skropionym na wierzchu, owocami lub innymi sosami. Krem do ciasta można również aromatyzować (czekoladą, wanilią lub innymi). Inny, nie mniej popularny deser to właśnie ptysie z kruszonką.

Jak zrobić ptysie z kruszonką?

Aby przygotować ciasto, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wlej mleko i wodę do nieprzywierającego rondla. Następnie dodaj masło. Doprowadź masę do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aby masło całkowicie się rozpuściło i równomiernie wymieszało.

Następnie wsyp mąkę do wrzącej mieszanki i bardzo szybko zagnieć. Podczas ugniatania masa zbije się w grudkę. Ustaw ponownie patelnię na małym ogniu i stale mieszając, podgrzewaj ciasto jeszcze przez kilka minut. Jest to konieczne, aby nadmiar wilgoci odparował. Niech ciasto ostygnie. Aby stało się to szybciej, należy je co jakiś czas mieszać.

W międzyczasie zacznij przygotowywać ciasto na craquelin. Aby to zrobić, w osobnej misce połącz miękkie masło, cukier i mąkę. Zagnieść ciasto tak, aby stało się jedną masą. Jest bardzo miękka i nie klei się do rąk. Gdy kremowa część ciasta ostygnie, przenieś ją do miski do ubijania. Zacznij dodawać jajka pojedynczo. Mieszaj, aby jajko całkowicie połączyło się z ciastem. Ciasto powinno spływać z ubijaczki, ale zachować kształt na powierzchni.

Za pomocą szprycy wyciskamy część ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż mały placek z ciasta craquelin. Włóż blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25-30 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, w przeciwnym razie ciasta opadną. Gotowe kulki zwiększą swój rozmiar i nabiorą złotego koloru. Wyjmij je z piekarnika i ostudź. Zrób mały otwór w dnie każdego ciasta. Napełnij ciastka i włóż je do lodówki.

Artykuł partnerski.



~Gosc | Czytano 139 razy | 26-03-2023 |



Ewa gotuje