Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wieprzowina Pulpeciki w sosie pomidorowym
Czas 30 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
25 dag mielonej wieprzowiny
25 dag mielonej wołowiny lub indyka
1 jajko
2 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki bułki tartej
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy
kartonik koncentratu pomidorowego
kostka rosołowa
sól, pieprz, ewentualnie szczypta cukru
pół szklanki śmietanki 12%
Pulpeciki w sosie pomidorowym - sposób wykonania:
Składniki na pulpeciki mieszamy ze sobą, z powstałej masy mięsnej formujemy pulpeciki, układamy je na tacy i zabieramy się za przyrządzanie sosu.
Cebulkę i czosnek bardzo drobno kroimy i szklimy na oleju, dodajemy 1,5 szklanki wody i kostkę rosołową, następnie koncentrat pomidorowy oraz oregano, sól, pieprz i szczyptę soli, doprawiamy śmietanką. Na gotujący się sos kładziemy pulpety, gotujemy je w sosie około 20-30 minut.
Można podawać z makaronem lub ziemniakami oraz marchewką z groszkiem.
Prześlij przepis ~Gosc | 27-05-10 | Czytano: 15333 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pulpeciki w sosie pomidorowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują